latinica  ћирилица
27/03/2024 |  11:36 | Аутор: РТРС

Потписан споразум о сарадњи између Универзитета у Бањалуци и компаније Хемофарм

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин и директор Хемофарма у БиХ Саша Урошевић потписали су Уговор о научно-стручној и пословној сарадњи.
Урошевић и Гајанин потписали уговор - Фото: Уступљена фотографија
Урошевић и Гајанин потписали уговорФото: Уступљена фотографија

- Како бисмо додатно јачали практична знања и вјештине студената, континуирано радимо на успостављању и јачању сарадње са привредом, јер спој знања стеченог у амфитеатру са практичним искуством које студенти стичу на стручној пракси доприносе томе да наши алумнисти буду тражени на тржишту рада. Циљ Универзитета и свих факултета јесте да се повећава дио практичне наставе за студенте, а управо на том путу велику улогу има и овај уговор који ће, између осталог, допринијети јачању научно-истраживачког рада, што је један од стратешких циљева Универзитета. Вјерујем да ће године пред нама донијети нове заједничке пројекте на обострану корист академске заједнице и привреде - рекао је Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Бањалуци.

Провођење уговора ће се одвијати кроз међусобну сарадњу и стручну помоћ у едукацији студената и наставног особља на свим студијским циклусима, те пословима припреме и извођења научноистраживачких радова, извођењу практичне наставе и упознавању студената са прописима и смјерницама који се користе у фармацеутској индустрији.

- Од велике важности, за нас, јесте да у Бањалуци имамо универзитетску базу за квалитетан кадар свих профила који своју каријеру могу наставити у нашој компанији, која је годинама уназад, дио образовања студената у области практичне наставе и мјесто гдје се студенти упознају са индустријском производњом лијекова, те основним захтјевима ГМП-а. Значајан број некадашњих студената бањалучког Универзитета, од доктора медицине, магистара фармације, преко еколога и технолога до економиста и правника, данас су запослени у Хемофарму и то ову сарадњу чини још изузетнијом. Фокусирани на добро здравље и благостање, одговорну производњу и потрошњу, достојанствен рад и креирање партнерстава, у децембру смо, управо у Универзитетском граду, представили СТАДА ЕXПО, мултимедијални пројекат посвећен одрживом развоју - рекао је Саша Урошевић, директор Хемофарма у БиХ.

Уговор између Универзитета и компаније Хемофарм потписан је на период од пет година.