latinica  ћирилица
27/03/2024 |  08:17 ⇒ 09:28 | Аутор: РТРС

Ковачевић у Бриселу: БиХ и 30 година послије рата под протекторатом страног агента и ОХР-а (ВИДЕО)

Делегат у Клубу Срба у Дому народа у Парламентарној скупштини БиХ Радован Ковачевић рекао је у Бриселу да је БиХ и 30 година након грађанског рата под протекторатом страног агента и Канцеларије високог представника која није у складу са било каквом позитивном и модерном праксом 21. вијека.
Радован Ковачевић - Фото: Screenshot
Радован КовачевићФото: Screenshot

Ковачевић је, у обраћању на 71. пленарном засједању Конференције парламентарних одбора за послове ЕУ у Европском парламенту, рекао да Канцеларија високог представника представља отворено уништење демократских принципа и воље грађана који су изабрали своје представнике, упитавши да ли је то у складу са стубом вриједности ЕУ или владавином права.

Он је рекао да се, у истом смислу, може говорити и о страним судијама које, у одсуству домаћих судија, сами доносе одлуке о прошлости, садашњости и будућности грађана БиХ.

Упитао је да ли је то нормална ситуација за земљу која отвара преговоре са ЕУ, поручујући да будућност БиХ мора да припада њеним грађанима и народима и демократски изабраним представницима.

- Стога нам је још једном потребна ваша помоћ да постанемо стварно суверени, без било које врсте страног протектората или страних судија - рекао је Ковачевић.