latinica  ћирилица
25/03/2024 |  21:59 ⇒ 22:06 | Аутор: СРНА

Вашингтон не крије подршку пружену НАТО агресији на СРЈ

САД немају шта да крију када се ради о подршци НАТО бомбардовању СР Југославије 1999. године, јер сматрају да је то било неопходно и легитимно, изјавио је замјеник америчког амбасадора у УН Роберт Вуд.
Савјет безбједности (Фото: EPA-EFE/SARAH YENESEL) -
Савјет безбједности (Фото: EPA-EFE/SARAH YENESEL)

Он је након гласања о дневном реду састанка Савјета безбједности УН, за који је предложена тема посљедица НАТО агресије на СРЈ на међународни мир и безбједност, рекао да је процедура гласања "била предвидива и да се могла избјећи", али је оцијенио да је руски Кремљ "покушао да изманипулише Савјет ради своје пропаганде и да наруши стабилност на Балкану".

Према његовим ријечима, САД су биле уздржане на гласању "због приступа Русије".

Вуд је навео да би САД могле да подрже сједницу у "прописном формату" који се бави утицајем догађаја из 1999. године, али не састанак који, како он каже, "тако очигледно инструментализује трагичне догађаје у посљедњем вијеку ради пропаганде".

- Састанак који је Русија сазвала није о томе да се Савјет ослободи своје одговорности одржавања међународног мира и безбједности, већ о себичним напорима Кремља да наруши стабилност на Балкану и изманипулише Савјет у сврху своје пропаганде, одржавања тензија и спровођења својих намјера у региону - тврди Вуд.

Он је додао да ће САД поштовати разговоре са предсједником Србије Александром Вучићем и премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем одржане у фебруару и да се "радује наредним дискусијама".

Вуд је на самом почетку састанка приговорио због чињенице да нису позвани представници привремених институција у Приштини.