latinica  ћирилица
24/03/2024 |  20:38 ⇒ 25/03/2024 | 10:19 | Аутор: РТРС

Ко стоји иза терориста који су извршили напад у Москви? (ВИДЕО)

Напад у Москви није идеолошки већ програмски тероризам у којем се препознаје рукопис западних обавјештаних служби, а извођачи радова су припадници Исламске државе. Циљ је дестабилизовати Русију, пољуљати морал становништва и изазвати сумње у циљеве специјалне руске операције у Украјини - оцјена је безбједносних експерата.
Терористички напад у Москви (EPA-EFE/RUSSIAN INVESTIGATIVE COMMITTEE PRESS OFFICE) -
Терористички напад у Москви (EPA-EFE/RUSSIAN INVESTIGATIVE COMMITTEE PRESS OFFICE)

Искуства 90-тих и ратова са муџехединима, који су у редове тзв. Армије БиХ ступали уз благонаклоност Запада и САД, безбједњацима и познаваоцима медијског дјеловања казује да иза терористичког акта у Москви стоје западне обавјештајне службе, које су фанатизоване припаднике разбијене Исламске државе тј. ИСИС-а искористили за напад у срце Русије.

- Маргита Симоњан, главна уредница Спутњика, експлицитно каже да напад нисје извео ИСИС већ Украјинци. С друге стране амерички обавјештајни официр маринског корпуса Скот Ритер јасно каже да ако су то били Украјинци онда је иза тог ЦИА. То је Америка, то су САД, тероризам је њихов ресурс - каже Џевад Галијашевић, експерт за борбу против тероризма.

Данијел Симић ратни извјештач, каже да је циљ један.

- Без обзира ко га је извео, циљ је један, а то је дестабилизација и унутрашњи слом Русије што је по мом мошљењу закасњела политика - нагласио је Симић.

Иако је тзв. Исламска држава Ирака и Леванта /ИСИС/ одмах преузела одговорност, видљиво је, кажу експерти, да нису у питању класични исламски терористи, који су спремни и сами да погину у нападу. Напротив, подметањем пожара праве простор и вријеме за бијег. Потоње признање ухваћеног терористе да су убијали за новац потврда је сумњи да су мотиви и налогодавци негдје другдје.

- Њихов бијег је био усмјерен ка украјинској граници. Украјинска обавјештајна служба, која је и раније организовала тероростичке атаке, учинила је то и овог пута. У којој мјери су биле умијешане и друге западане обавјештајне службе показаће вријеме - истакао је Митар Ковач, генерал мајор Војске Србије у пензији.

Још један детаљ одудара од раније виђених терористичких акција исламских група. Терористи нису узимали таоце, убијали су без емпатије цивиле и дјецу, што опет указује да је ријеч о пажљиво одабраним ратним ветеранима или људима из криминалног миљења.

- Мора се имати у виду да ту врсту исламског тероризма контролиишу западне обавјештајне службе, оне их оснивају, оне их обучавају, оне их активирају када је потребно да се негдје изазове нестабилност, а онда када све заврши по потреби за њима крену у лов под паролом спашавања човјечанства - истакао је адвокат Горан Петронијевић, који је у тренутку терористиочког напада био у Москви.

Терористи Исламске државе обавјештајно су "чедо" САД и Велике Британије као што је и Ал Каида. И једна и друга структура имају своје остатке у БиХ. Зато, када амерички Стејт департмент у свом извјештају наговјештава међуетничке сукобе у БиХ, супротно здравој логици јер смо добили одлуку о отварању преговора са ЕУ, ипак треба бити опрезан, каже Џевад Галијашевић.

- Дајући сигнал оним снагама које контролишу, том полусвијету терористичком и безбједносно опасном, да у ствари треба да дјелују и да је мета Република Српска, важно да безбједносни потенцијали Републике Српске буду на опрезу - додао је Галијашевић.

На ту врсту опреза али и опасност од прилива страних џихадиста као терористичке пријетње недавно је упозорио амбасадор БиХ у УН у Женеви Бојан Вујић. Позивајући се на западне изворе казао је да у БиХ дјелује и до 20 исламских терористичких група.