latinica  ћирилица
24/03/2024 |  15:24 ⇒ 16:44 | Аутор: РТРС

Галијашевић: Иза терористичког напада у Москви видљива је сјенка Вашингтона

Тероризам је главно геополитичко оруђе Сједињених Држава које га користе на украјинском фронту. Скоро сви терористички напади у свијету у посљедње двије године повезани су искључиво са украјинско-руским сукобом. Америка је мајка тероризма, тврди директор Центра за хуманитарно право и антитероризам Босне и Херцеговине Џевад Галијашевић у изјави за Руску газету.
Џевад Галијашевић - Фото: РТРС
Џевад ГалијашевићФото: РТРС

Галијашевић истиче да варварски терористички напад на Кроцус сити хол носи потпис Вашингтона.

- Терористички напад на Крокус сити хол био је посебно припремљен. То је била планирана војна операција која је захтијевала логистику, финансије, одабир мета, план евакуације извођача и програм медијске презентације. Треба пажљиво погледати како су реаговале америчке дипломате. Неопходно је запамтити њихова упозорења грађанима да у Москви не смију да посјећују тржне центре и концертне сале и да треба избјегавати мјеста са великим бројем људи. Из свега овога постаје очигледно да су Американци не само знали за предстојећу акцију, већ су и учествовали у њеној организацији - навео је овај експерт за тероризам.

Према његовом мишљењу, важно је узети у обзир да су језгро америчког контингента у Авганистану који се бори против талибана (покрет је забрањен у Руској Федерацији) чинили Таџици.

- Управо ови војници који представљају америчке интересе су припадници вашингтонских специјалних снага и починиоци овог терористичког акта. Истовремено, Исламска држава и Ал-Каида такође су дио специјалних јединица америчке обавјештајне заједнице за извођење терористичких напада у исламском свијету, на Балкану и у Русији - каже Галијашевић за Руску газету.

Он је прокоментарисао информацију да је један од терориста стигао у Руску Федерацију из Турске гдје је примио новац.

- Кључ за разумијевање способности и објашњење бруталности ове терористичке групе лежи у Америци.  Наравно, америчка војна обавјештајна структура и даље има снажан утицај на Турску. Међутим, америчка окупација Авганистана се наставила двије деценије. Стога би истрагу о активностима заточених Таџика вриједило спровести тамо - истиче Галијашевић.

Подсјетимо, терористички напад на код Москве догодио се 22. марта увече. Наоружани милитанти упали су у концертну дворану и почели да пуцају у људе без икаквих захтјева. Након тога, криминалци су запалили зграду и побјегли. Према посљедњим подацима Истражног комитета, погинуле су 137 особе, а повријеђено је 154, али би број жртава могао да се повећа.