latinica  ћирилица
24/03/2024 |  10:23 ⇒ 11:02 | Аутор: СРНА

Боцан-Харченко: НАТО хтио да потчини Србију и понизи њен народ

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је да су Срби достојанствено издржали неравноправну борбу током НАТО агресије 1999. године, те оцијенио да уништавање економске, индустријске и цивилне инфраструктуре током НАТО бомбардовања није било мотивисано било каквим војним циљевима, већ је то учињено да би се уништила и потчинила Србија и понизио њен народ.
Александар Боцан-Харченко (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg) -
Александар Боцан-Харченко (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg)

 -И сами Срби истичу да је главна штета коју је НАТО хтео да нанесе политичка и морална. Али, није ишло - Срби су достојанствено издржали неравноправну борбу - рекао је Боцан-Харченко.

Говорећи о терористичком нападу у концертној дворани у близини Москве у петак, 22. марта, он је поручио да дубок, искрен одговор Срба на ову трагедију потврђује блискост два народа.

Боцан-Харченко је навео да га је исто вече позвао предсједник Србије Александар Вучићи и замолио да изрази саучешће предсједнику Русије Владимиру Путину.

- Срби су овај монструозни терористички напад доживјели као своју тугу, као свој бол, веома емотивно на свим нивоима - рекао је Боцан-Харченко за руски лист "Известија".

На питање да ли ће Москва наставити да подржава Београд по питању Косова и Метохије, он је навео да је то кључна област спољнополитичке сарадње двије државе.

- Ми, наравно, не признајемо тзв. Косово. Покрајина је саставни дио српске територије. Наша помоћ Београду у одбрани његових легитимних интереса ће јачати - рекао је Боцан-Харченко.

Он је оцијенио да дијалог Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, не даје резултате и да постаје параван за подршку курсу Приштине да задире у права Срба и протјера их са територије на којој су вијековима живјели.

- Ефикасан и продуктиван разговор о Косову и Метохији може се водити само у ширим форматима гдје сви посредници не признају "независност" Приштине - рекао је руски амбасадор у Србији.

Он је навео да је Савјет безбједности УН од почетка године посветио већу пажњу питању Косова и Метохије, те подсјетио да је у фебруару одржана ванредна сједница коју је Србија тражила због тешког положаја Срба на Космету.

Боцан-Харченко је изразио наду да ће сутра бити одржан састанак Савјета безбједности УН поводом 25 година од почетка НАТО агресије на СРЈ, додајући да је у априлу планирана редовна сједница о Косову и Метохији на основу извјештаја генералног секретара УН.

- Ако се ова динамика настави, Савјет безбједности УН ће моћи да врати своју водећу улогу. Формално, она већ постоји, нико је не може умањити или одузети. Али, оно о чему говорим је управо практична улога коју може да одигра у рјешавању косовског проблема утицајем на приштинске власти - нагласио је Боцан-Харченко.