latinica  ћирилица
23/03/2024 |  19:44 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

НАТО агресија на СР Југославију - догађај без преседана у новијој историји свијета (ВИДЕО)

НАТО агресија на Савезну Републику Југославију 1999. године, проведена без одобрења Уједињених нација, догађај је без преседана у новијој историји свијета, истакли су учесници међународне конференције "Од агресије до новог праведног поретка", у Београду. Скуп је организован поводом 25 година од почетка НАТО бомбардовања Србије и Црне Горе.
Конференција о НАТО бомбардовању - Фото: РТРС
Конференција о НАТО бомбардовањуФото: РТРС

НАТО агресија на Савезну Републику Југославију прије четврт вијека била је увод у рат који се данас одвија у Европи и може да се прошири. Стручњаци из цијелог свијета су сагласни да је тада, под лажним изговорима, погажено међународно право и први пут коришћена сила против суверене земље, без одобрења УН.

- НАТО је заобишао Савјет безбједности УН и нелегално напао тадашњу Југославију, међу метама је била и кинеска амбасада у Београду, гдје су убијена три кинеска новинара, а више особа повријеђено. Нападнута је и медијска кућа, ти чинови насиља и тероризма означени су као ратни злочини од Амнести Интернешенела - истакао је Бенедикт Мартинс, из Јужноафричке иницијативе за мир.

Генерал Бранко Крга, бивши начелник Генералштаба Војске Југославије, истиче да су прекршени сви међународни кати.

- Њоме су нарушени сви тада важећи, а и данас ти међународни документи везано за мир у свијету, као што је Повеља УН, као што су документа ОЕБС-а, па чак и сам оснивачки акт НАТО-а - каже Крга.

Посљедице НАТО агресије видљиве су на глобалном и регионалном нивоу, међународни односи постају све гори, а у свим жариштима свијета видљиви су прсти Запада.

- Признање независности Косова од стране Запада створило је преседан и допринијело дезинтеграционим процесима у свијету. НАТО агресија 1999. године је својеврсни експеримент за уходавање механизама да се учврсти доминација Запада и да се користи НАТО као инструмент силе - истакао је Владимир Ковтун, Главна управа Генералштаба Руске Федерације.

Агресија НАТО-а је било кажњавање Савезне Републике Југославије као јединог преосталог бастиона у продору крупног капитала на Исток. То кажњавање је, кажу учесници скупа, извршено темељно – уз злочине према људима, имовини и животној средини.

- Бачено је 22.000 бомби и око 10 тона осиромашеног уранијума чије зрачење ће се осјетити и наносити тешке посљедице хиљадама година - наглашава генерал Миломир Миладиновић, испред Клуба генерала и адмирала Србије.

Учесници јединствени у осуди НАТО агресије.

- Указују на посљедице и залажу се да се развијају међународни односи на бази сарадње и поштовања суверенитета, а не на бази диктата и послушности - поручио је генерал Лука Кастратовић, испред Клуба генерала и адмирала Србије.

Бомбардовање је трајало 78 дана, али агресија траје и данас, уз употребу других средстава, као што су притисци и понижавања, кажу учесници конференције, уз поруку да ова дешавања не смију бити заборављена.