latinica  ћирилица
22/03/2024 |  21:22 ⇒ 21:59 | Аутор: sputniknews.com

Широм свијета осуђују терористички акт у "Крокус сити холу" у Москви

Осуде терористичког акта у Московској области, у ком је према првим подацима 40 људи погинуло, а око 100 рањено, стижу са свих страна свијета, па и из оних са Запада.
Оружани напад у Москви (Фото: EPA-EFE/RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY) -
Оружани напад у Москви (Фото: EPA-EFE/RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY)

МСП Русије затражило од УН да осуде терористички напад у Крокус Ситију

Москва позива Уједињене нације да осуди терористички напад у Крокус сити холу, саопштила је вечерас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова на ТВ каналу Русија 24.

- Ко год да је, УН, њихов секретаријат и генерални секретар и земље чланице су у обавези да виде оно што сада види цијели свијет - крвави терористички напад. И да га безусловно осуде - нагласила је она.

Портпарол Европске уније Петер Стано поручио је данас да је ЕУ “шокирана и згрожена” нападом на тржни центар у Москви, додавши да Унија осуђује све нападе на цивиле.

- Европска унија је шокирана и згрожена извештајима о терористичком нападу на Крокус сити хол у Москви. ЕУ осуђује све нападе на цивиле. Наше мисли су са свим погођеним руским грађанима - навео је Стано на друштвеној мрежи X.

Министарство спољних послова Бјелорусије назвало је напад у "Крокус сити холу" монструозним терористичким актом који не може имати оправдања.

Шеф турске дипломатије телефонирао је Сергеју Лаврову и у име предсједника Реџепа Тајипа Ердогана пренио саучешће народу Русије поводом трагедије у "Крокус сити холу" и изразио беспоговорну осуду тог терористичког акта.

С одлучном осудом терористичког акта огласило се и Министарство спољних послова Узбекистана, као и Азербејџана.

Шеф дипломатије Кубе Бруно Родригес Париља осудио је терористички акт усљед ког је много људи погинуло и рањено и изразио најдубље саучешће народу и влади Русије, а посебно породицама и ближњима погинулих.

Предсједник Венецуеле Николас Мадуро изразио је саучешће поводом терористичког акта у "Крокусу" изразивши увјерење у јединство руског народа.

Са осудом терористичког акта у Московској области огласило се и Министарство спољних послова Египта.

Осуде напада стигле су и са Запада - из Министарства спољних послова Италије и Министарства спољних послова Њемачке, као и Луксембурга.

Претходно, руска ФСБ је саопштила да је у концертној дворани "Крокус сити хол" на сјеверозападу Москве дошло до пуцњаве, а потом и пожара.

Како је саопштио ФСБ, према првим информацијама, има 40 мртвих и више од 100 рањених.

Кров дворане који је захваћен пожаром почео је да се руши.