latinica  ћирилица
22/03/2024 |  16:16 ⇒ 23/03/2024 | 14:29 | Аутор: РТРС

Културни туризам Бањалуке у процвату: Из године у годину све већи број туриста (ВИДЕО)

Бањалука је један од оних градова који има бројне културне институције у којим се његује богата српска традиција, умјетност и књижевност на којој би нам позавидјели многи. Разнолика архитектонска грађа, бројне културне манифестације које, из године у годину, посјећује све већи број туриста. Културни туризам Бањалуке је у процвату.
Ноћ музеја - Фото: Screenshot
Ноћ музејаФото: Screenshot

Спортски туризам, гастрономска понуда, природна богатста, већ традиционално годинама привлаче туристе да посјете град на Врбасу. Међутим, културни туризам доживљава посебну фазу развоја. Музеји, библиотеке, изложбе, позоришта, све више постају мета туристичких посјета.

- Бањалука је сједиште културних институција Републике Српске, као што су Музеј савременне умјетности, Музеј Републике Српске, Народно позориште. Предност Бањалуке у односу на остале градове Српске је туризам кроз манифестације културне, манифестациони туризам, јер Бањалука има највећи број манифестаија. Имамо и у нашем насљеђу архитектуру која се овдје стварала вијековима, културу историје, умјетнике... Оно што ми сматрамо да је значајан потенцијал на којем треба да радимо и на чему смо доста радили у прошлости, јесу занимљиве приче из локалног живота - нагласио је самостални стручни сарадник Туристичке организације Бањалука Младен Шукало.

Народна и универзитетска бибилиотека Српске, права је ризница знања и информација које туристе на посебан начин повезује са српском традицијом и обичајима. Томе у прилог је и чињеница да је од оснивања "Собе сјећања на Петра Кочића", 2019. године ову савремено опремљену просторију посјетило више од 10 хиљада људи, међу којима су бројни туристи из свих крајева свијета.

Музеј савремене умјетности Српске има богату и занимљиву историју. Један од догађаја које они организују, а на који су посебно поносни је манифестација "Ноћ музеја".

- Наша институција већ 15 година за редом организује "Ноћ музеја". То је за нас најзначанија манифестација и најатрактивније дешавање које има наш Музеј. Имамо багат програм који траје до поноћи. Сигурна сам да може да постане туристички атрактиван и да неко допутује у Бањалуку управо због Ноћи музеја - рекла је директорка Музеја савремене умјетнисту Републике Српске.

Осим туриста, важно је и да Бањалучани посјећују културне институције, одлазе у музеје, библиотеке, позоришта. Важно је корачати стазама културе и кроз туристичке посјете значајним културним институцијама обнављати везу с коријенима из којих смо изникли. А управо Бањалука има импресивно културно насљеђе и богату културу.