latinica  ћирилица
22/03/2024 |  14:07 ⇒ 14:41 | Аутор: Агенције

Хаотичне сцене на граници САД - Мексико (ВИДЕО)

Велика група илегалних имиграната пробила је бодљикаву жицу и нагрнула према зидним баријерама на граници у Ел Пасу, у савезној држави Тексас.
Мигранти се сукобили са граничарима у Тексасу (Фото: EPA-EFE/LUIS TORRES, илустрација) -
Мигранти се сукобили са граничарима у Тексасу (Фото: EPA-EFE/LUIS TORRES, илустрација)

У хаотичним сценама имигранти су напали и срушили стражаре на том дијелу границе, баш док се закон Тексаса о илегалној имиграцији задржава у судовима, пише Фокс Њуз.

Видео Њујорк Поста приказује десетине мушкараца како кидају бодљикаву жицу коју је поставила држава и јуре поред припадника Националне гарде Тексаса. Затим су трчали према дијелу границе гдје им је даљи улазак блокиран.

Више од 300 илегалних имиграната насрнуло је војнике, један је ухапшен због напада, а најављено је још хапшења због уништавања имовине и напада. Неред је избио када је једна породица пуштена да пређе границу.

Из Националног савјета за граничну патролу је речено да су сви изгредници приведени, а агенти прегледају видео снимке како би утврдили ко је напао војнике. Биће процесуирани у поступку депортације, али задржавају право да траже азил. Држава Тексас такође има могућност да подигне оптижницу против миграната који су напали граничаре.

Ово је најновија тачка сукоба на граници у кризи која траје три године, током које је забиљежен рекордан број миграната на граници, гдје их је било 2,4 милиона само прошле године. Бројке су нешто опале, јер их је у децембру било око 302.000, али постоји забринутост да би се стање могло промијенити на горе како се ближи љето.

Тексас је спровео низ мјера за безбједност границе како би се суочио са приливом илегалних имиграната, а већина мјера је наишла на отпор Бајденове администрације. Бодљикаву жицу су пресјекли федерални званичници, што је довело до тужбе. У међувремену, администрација је поднијела тужбу због тексашког постављања бова у ријеци Рио Гранде.

Врховни суд је привремено дозволио примјену тексашког закона о илегалној имиграцији, који омогућава полицији да хапси илегалне имигранте, упркос противљењу Бајденове администрације. Закон је враћен на Апелациони суд, који га је поново блокирао, што доводи до правног вакуума. Бајденова администрација тврди да закон нарушава федералну надлежности за спровођење имиграционих прописа.

Тексас тврди да и даље има овлашћење да заустави оне који илегално прелазе границу користећи законе о непрописном уласку.

- Данашњи инцидент у Ел Пасу директна је посљедица неодрживог хаоса који је Бајден изазвао на граници. Тексашки војни одсјек и Одсјек за јавну безбједност брзо су преузели контролу над ситуацијом и раде на санирању штете. Ови илегални имигранти починили су злочине у Тексасу, а биће ухапшен сваки имигрант који је учествовао у кршењу закона о непрописном уласку и уништавању имовине - речено је из гувернерове канцеларије.

Хаотичне сцене на граници додатно ће подстаћи дебату у Вашингтону о томе како ријешити кризу. Администрација тврди да јој је потребно више средстава, ресурса и реформи како би преуредила "сломљени" систем.

"Сломљени" систем је помињао и Илон Маск, који је на мрежи X директно оптужио демократе и Бајденову администрацију да подстиче илегалну имиграцију у политичке сврхе.