latinica  ћирилица
22/03/2024 |  12:52 ⇒ 20:23 | Аутор: СРНА

Вучевић: Агресија на СРЈ означила суноврат морала и правде

Министар одбране Србије Милош Вучевић оцијенио је данас да је НАТО агресија на СР Југославију /СРЈ/ била суноврат морала и правде, која је у том злочину погажена, док је право понижено, и то на најгрубљи начин.
Милош Вучевић - Фото: РТРС
Милош ВучевићФото: РТРС

Говорећи на међународној конференцији "Од агресије до новог правеног поретка", Вучевић је рекао да је и овај скуп, који се одржава у Дому Војске Србије, доказ да данас у свијету све више људи слободно и разборито говори о НАТО агресији на СРЈ 1999. години.

Вучевић је на конференцији, којом се обиљежава 25 година од почетка НАТО агресије, нагласио да Србе увијек обузима осјећај туге и горчине када говоре о својим жртвама из 1999. године које не могу и не смију да се забораве.

- Агресија НАТО-а била је увод у данашње догађаје и сукобе у свијету. Та агресија довела је и до резулата онога што данас имамо на Косову и Метохији. Циљ агресије била је окупација и отимање наше територије које и данас траје, док нас као и пре 25 година убјеђују да практично извршимо ампутацију дела свог тијела и говоре нам да је то добро за нас - објаснио је Вучевић.

Он је подсјетио да су Србима исто говорили и у вријеме акције хрватске војске и полиције "Олуја", када је српски народ у августу 1995. године протјеран из Крајине, као и у вријеме егзодуса сарајевских Срба 1996, након потписивања Дејтонског споразума.

- Ми никада не смијемо да дозволимо да одустанемо од истине, нити да допустимо да се угаси пламен слободе и заборавимо људе који су своје животе положили за Србију - нагласио је Вучевић.

Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Србије Никола Селаковић оцијенио је да је 25 година од неког догађаја довољна временска дистанца да се он сагледа цјеловито и објективно.

- Ова конференција је још једно подсјећање на злочин против Србије, нашег народа и међународног права - рекао је Селаковић.

Он је указао да све што се дешавало у агресији НАТО-а и оно што је услиједило, а поготово данашње стање на Косову и Метохији, показује да је јасно да је СРЈ бомбардована да би јој се отела територија.

Селаковић је навео да се данас поставља питање да ли је агресија НАТО-а, која је почела 24. марта, а званично завршена 12. јуна 1999. године, и данас престала, имајући у виду да Приштина и ове године има исти циљ као и тада, јер хоће да протјера Србе са њихових огњишта на Косову и Метохији.

Он је нагласио да хиљаде страдалих у агресији опомињу да је дужност друштва да чува сјећање на њих и на њихову жртву, а државу обавезује да брине о породицама погинулих и да се бори за истину на све начине, укључујући и учешће на оваквим конференцијама.

- Морамо да се боримо за истину, јер је она једини бедем иза кога можемо да преживимо. За истину морамо да се боримо на све начине, а један до њих је и учешће на оваквим конференцијама - закључио је Селаковић.

Дводневна међународна конференција "Од агресије до новог праведног поретка", која је окупила учеснике из цијелог свијета, одржава се данас и сутра у Београду.

Организатори скупа поводом 25 година од НАТО агресије су Београдски форум за свијет равноправних, Клуб генерала и адмирала Србије, Фонд дијаспора за матицу и Удружење Ветерани војнообавјештајне службе Србије.