latinica  ћирилица
18/03/2024 |  14:29 | Аутор: СРНА

Сијарто: Запад треба да призна пропаст војне стратегије у Украјини

Лидери западноевропских земаља треба да признају да је њихова војна стратегија у Украјини пропала и да ствара ризик од новог свјетског рата, поручио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.
Петер Сијарто - Фото: РТРС
Петер СијартоФото: РТРС

Он је пред полазак на састанак министара спољних послова ЕУ у Бриселу изразио увјерење да је ситуација у Европи критична и да пријетња од свјетског рата постаје још акутнија.

- Лидери земаља Западне Европе треба да признају да њихова стратегија рата у Украјини није успјела и да би се одавно постигло примирје да су уложили барем половину труда у корист мира, а не за снабдијевање оружјем - написао је Сијарто на Фејсбуку.

Сијарто је напоменуо да се умјесто покушаја да се заврши сукоб, сада на приједлог француских власти разговара о идеји слања западних војних јединица.

- Слоган "Напад је најбоља одбрана" сада се користи да се распирује пријетња свјетског рата. Потенцијално размјештање копнених снага у Украјини доноси ескалацију рата и у потпуности је супротна одлукама које је НАТО доносио до сада. Не желимо рат у Европи и надамо се да ће наше колеге престати да се играју ватром - нагласио је Сијарто.

Он је скренуо пажњу на чињеницу да ће државни секретар Ентони Блинкен учествовати у састанку у Бриселу путем видео-везе, пренио је ТАСС.

- То ће, заправо, бити виртуелни трансатлантски састанак са државним секретаром САД - додао је Сијарто.

Током састанка у Бриселу разговараће се о сукобу у Украјини, санкцијама Русији и ситуацији на Блиском истоку.