latinica  ћирилица
17/03/2024 |  19:02 ⇒ 19:20 | Аутор: СРНА

МИП Русије: Све непријатељске државе мијешају се у изборе

У предсједничке изборе у Русији мијешају се све непријатељске државе, а предњаче САД и Њемачка, саопштило је Министарство иностраних послова Русије.
Избори у Русији (Фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Избори у Русији (Фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

САД покушавају да издејствују да читав свијет прогласи изборе за нелегитимне и Москва се томе супротставља, наводи се у саопштењу замјеника предсједника комисије Министарства за изборе Генадија Аскалдовича.

- Њемачка покушава да се мијеша у изборе преко невладиних организација и медија с циљем да их стави под знак питања. Желе да оцрне и доведу у питање наш изборни процес - рекао је Аскалдович.

Према његовим ријечима, на друштвеним мрежама се објављују лажне информације у вези са изборима, односно фотографије и видео-снимци на којима се виде колоне Руса који желе да гласају представљају се као протести.

Портпарол МИП Русије Марија Захарова рекла је да су Руси, који су гласали у иностранству, одбацили позиве маргиналних личности и направили слободан избор.

Укупна излазност на изборима за предсједника Русије, рачунајући и онлајн гласање, у 15.45 по московском времену износи 70,81 одсто, саопштила је предсједник Централне изборне комисије Ела Памфилова.

Гласање на предсједничким изборима широм Русије се приводи крају, висока излазност регистрована је у свим регионима, а предњачи Чеченија са 96 одсто.