latinica  ћирилица
17/03/2024 |  18:11 ⇒ 21:52 | Аутор: РТРС

Вучић: Слободу волимо више од свега, КиМ ће увијек бити дио Србије (ФОТО/ВИДЕО)

Ми ћемо да чекамо и да будемо уз наш народ на КиМ, никада нећемо да прихватимо резултате погрома од прије 20 година. Слободу волимо више од свега и за нас ће КиМ увијек бити дио суверене и независне Србије, поручио је предсједник Србије Александар Вучић током обраћања на комеморативној академији поводом 20 година од погрома Срба на КиМ.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

- Данас ћу говорити о 17. марту прије 20 година. О свој немоћи и српске државе, и немогућности упркос јунаштву српског народа на КиМ да се одбрани од албанске пошасти. Говорићу и ономе кроз шта данас пролазимо, а покушати да дам назнаке и онога што ће бити у будућности и онога шта нам је чинити. Када од злочина прође 20 година, и то без правде за жртве у казне за злочинце, поставља се питање - а шта нам послије свега остаје? Шта да кажемо себи, свијету, а понајприје Србима са КиМ, који су 17. марта 2004. године доживјели погром, када је њих десеторо убијено, скоро 1.000 повређено, 4.000 трајно избачено из својих домова, док им је 900 кућа разорено, а 35 цркава манастира оштећено и уништено - рекао је Вучић у свом обраћању.

Нисам сигуран, додаје Вучић, да постоје праве ријечи за њих, или их барем он не зна.

- Али знам да постоји нешто што ни њима ни нама нико не може да одузме - а то је право на истину. И колико год у данашњем свијету истину представљају као нешто излизано, осакаћемо, злоупотребљено и безвриједно, ја и даље вјерујем да је она свјетлост без које бисмо живјели у вјечном мраку. Неопходна нам је и не смијемо да је ћутимо чак ни када нас убјеђују да не знамо шта причамо. И то није никакав инат, то је одбијање да се живи без свјетла и да се буде заборављен - рекао Вучућ.

Вучић је рекао да се погром наставља већ 20 година, и казао је да ће увијек говорити истину, и ништа друго осим истине.

- Мој посао је да кажем да сам дао све од себе, да се борим за наш народ на КиМ, са много часних и дивних људи. То смо увијек радили у најбољој вјери за наш народ. Није то увијек успјешно, када сте готово сами - рекао је он.

 

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Истакао је да су предстојећи мјесеци одлучујући за народ Србије.

- Економски ће бити одлични за наш народ, али политички најтежи. Желим да се са свима вама поклоним сјенима наших јунака који су чували своје куће, и да им поручим да нису узалуд пали. Нека живи Србија, и нека живи наш народ на Косову и Метохији - закључио је Вучић.

Комеморативној академији присуствовали су и предсједница Владе Србије Ана Брнабић, као и министри и представници Владе Србије, Војске Србије, Српске православне цркве, представници вјерских заједница, посланици, представници дипломатског кора, породице страдалих и други.

Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Током погрома на КиМ прије двије деценије 17. и 18. марта убијено је 16 Срба, на стотине повријеђено, око 4.000 њих је протјерано, а уништено је више од 1.000 кућа, цркава и манастира.

Међународне судије и тужиоци су процесуирали седам случајева уништавања цркава, а 67 особа је осуђено.

Ово је био други велики погром Срба на КиМ послије 1999. године.