latinica  ћирилица
17/03/2024 |  17:35 | Аутор: СРНА

Митрополит Јоаникије: Мартовски погром свједочи о лицемјерству дијела међународне заједнице

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије подсјетио је данас да је током мартовског погрома на Косову и Метохији 2004. године све разорено наочиглед цијелог свијета који је, тобоже, дошао на Космет да успостави мир, те указао на лицемјерство доброг дијела међународне заједнице.
Митрополит Јоаникије - Фото: РТРС
Митрополит ЈоаникијеФото: РТРС

- Поред Нијемаца који су чували Призрен спаљен је цио српски Призрен и Богородица Љевишка. Поред Француза, за које смо мислили да смо били и остали пријатељи, спаљен је манастир Девич, прстом нису мрднули. Ето таква је свјетска правда - истакао је митрополит Јоаникије.

Он је данас служио Свету архијерејску литургију у Цркви Светог Василија Острошког на Јабуци код Матешева, као и четрдесетодневни помен ктитору овог храма Бориславу Вујисићу.

- Знамо да је наш Боро носио Косово и Метохију у срцу. Био је Његошев Црногорац и прави Србин - истакао је митрополит Јоаникије.

Мартовски погром који су над српским народом прије 20 година извршили Албанци, по размјерама и посљедицама спада у ред једног од највећих мирнодопских злочина у новијој европској историји, који многи упорећују са нацистичком "Кристалном ноћи", а и након 20 година починиоци су остали већински некажњени.

Погром над српским цивилима, којим је довршен процес гетоизације Срба, организовали су терористичка Ослободилачка војска Косова /ОВК/ и албански екстремисти, али су већином остали некажњени, жртве се игноришу, извршиоци чак и јавно оправдавају, а исељавање неалбанског становништва са Косова и Метохије се наставља до данас.

У овом највећем етничком чишћењу Срба након НАТО агресије 1999. године, према подацима ОЕБС-а, убијено је 19, а расељено 4.500 људи, од којих се већина није вратила у своје домове, спаљено је 39 црква и манастира, спаљене су и срушене 934 куће.