latinica  ћирилица
17/03/2024 |  17:22 ⇒ 17:35 | Аутор: СРНА

Више од 350 учесника зимског успона на Димитор

Планинарско-еколошко друштво "Видик" Мркоњић Град организовало је данас 17. Зимски успон на Димитор у којем је учествовало више од 350 посјетилаца из 18 планинарских друштава.
Планинарско-еколошко друштво "Видик" Мркоњић Град - Фото: СРНА
Планинарско-еколошко друштво "Видик" Мркоњић ГрадФото: СРНА

Предсједник "Видика" Михајло Лазендић рекао је Срни да је ово савезна акција која сваке године окупља све више учесника свих узраста са подручја ове локалне заједнице и из сусједних општина и градова.

Он је навео да су припрема трајале посљедњих мјесец дана, када је очишћена стаза и уређена новим садржајима.

- Прошле године смо поставили мермерну ознаку врха Мали Димитор /1483 метара надморске висине/, ове године сандуче са свеском гдје планинари могу оставити поруке и забиљежити утиске, а ту је и печат за успомену. Додали смо и ознаке са надморском висином и обиљежили различите дионице дуж читаве стазе - истакао је Лазендић.

Он је појаснио да је стаза дуга око 15 километара, /дијелом пролази и кроз шумски терен /са око 800 метара висинске разлике, врло атрактивна са разноликошћу терена, гдје се издваја гребен Козија страна, са погледом на село Подршницу, а поглед са самог врха је јединствен доживљај за сваког планинара.

- Сваке године покушавамо бити добри организатори и домаћини, на стази послужимо чај, а за све учеснике буде обезбијеђен ручак на завршној тачки у селу Граци. Ту је и организација превоза, како из града, тако и са завршне до почетне тачке - нагласио је Лазендић.

Када је ријеч о активностима Планинарског-еколошког друштва "Видик", Лазендић је навео да има још доста тога на шта морају мислити, али се надају да ће оправдати повјерење свих који долазе, те су сретни што је Мркоњић Грд све чвршће уцртан на планинарским мапама.

Овогодишњу зимску планинарску акцију 17. Зимски успон на Димитор подржала је општина Мркоњић Град и многобројни спонзори.