latinica  ћирилица
17/03/2024 |  13:23 ⇒ 16:38 | Аутор: РТРС

У селу Јоховица код Новог Града служен помен страдалим Србима

У Јоховици код Новог Града, данас је испред спомен-обиљежја погинулим борцима служен парастос, прислужене свијеће и положени вијенци.
Помен у Јоховицама код Новог Града - Фото: РТРС
Помен у Јоховицама код Новог ГрадаФото: РТРС

Одата је почаст петорици погинулих бораца Војске Републике Српске и за 19 бораца који су живот дали у Другом свјетском рату.

- Данас одајемо почаст и сјећамо се жртава наших који су наши хероји дали за слободу Републике Српске и слободу српског народа у Другом свјетском рату - рекао је Маринко Гачић предсједник општинске Борачке организације Нови Град.

Министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић поручио је да Срби не треба да се стиде своје историје јер су у историјским процесима некада били и одлучујући фактор.

- Свако онај ко понекад и помисли, ко није сигуран у оно ко смо, шта смо, шта представљамо, треба да дође на једно од оваквих мјеста којих нажалост има много у Републици Српској. Ово је вријеме када се од жртве прави насилник, када се туђе жртве релативизују, када се наше жртве минимализују, а од оних који су били окупатори и који су нас клали, који су палили и рушили наша огњишта, праве се хероји и јунаци - поручио је Егић.