latinica  ћирилица
17/03/2024 |  11:44 ⇒ 15:40 | Аутор: СРНА

Велики ред за гласање на предсједничким изборима у руској школи у Београду, гласао Боцан-Харченко

Неколико стотина држављана Русије гласало је на бирачком мјесту у руској школи у Београду за руске предсједничке изборе, међу њима и руски амбасадор Александар Боцан-Харченко.
Гласање у Београду за изборе у Русији (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ) -
Гласање у Београду за изборе у Русији (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ)

Бирачко мјесто биће отворено до 20.00 часова.

Већ у првим минутима након отварања бирачког мјеста, на улазу се створио ред од неколико стотина грађана Русије који су жељели да гласају, а многи су стигли и са дјецом, јавио је "Спутњик".

Боцан-Харченко је изјавио да је најважније да у овом тренутку све тече мирно и безбједно и да остане тако како би људи могли мирно да остваре своје бирачко право.

- Што се тиче безбједносних питања, важно је да су српске власти биле изузетно конструктивне и прихватиле су све наше захтеве за помоћ у безбједности, за разлику од многих европских земаља - рекао је Боцан-Харченко.

Он је навео да се, према списковима, очекује да гласа више од 6.000 бирача, али да мисли да ће их бити и много више с обзиром на то колико се држављана Русије налази у Србији.

У Русији се одржавају предсједнички избори - први на којима гласају и становници нових руских региона Доњецке и Луганске Народне Републике, Запорошке и Херсонске области.

Грађани бирају између четири кандидата – осим актуелног предсједника Владимира Путина, на списку су и лидер десничарске Либерално-демократске партије Леонид Слуцки, лидер комуниста Николај Харитонов, као и Владислав Даванков који представља либерално-центристичку партију "Нови људи".