latinica  ћирилица
16/03/2024 |  17:38 ⇒ 19:37 | Аутор: СРНА

Лажи о мартовском погрому опасна политика мржње и позив на нови линч Срба

Српска листа саопштила је да лажне тврдње које је партија "Самоопредјељење" премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија објавила уочи 20 година од мартовског погрома, представљају наставак опасне политике мржње и идеологије зла према Србима и свему српском од Приштине.
Српска листа (Фото: https://srpskalista.net/) -
Српска листа (Фото: https://srpskalista.net/)

- Као да није довољно што Курти свакога дана својим изјавама и недјелима подиже тензије, прогони све што је српско, отима српска имања, српске цркве, прети и протерује Србе, већ жели да лажним наративима сакрије злочине који су почињени над српским народом и сачува организаторе и извршиоце ових злочина од процесуирања и санкционисања - наводи се у саопштењу.

У саопштењу се истиче да онај ко негира злочин и замјењује жртву са агресором, спреман је да злочин и понови.

- Томе свједочимо и данас - свакодневним нападима на српски народ на Косову и Метохији, пуцањем у српску дјецу, хапшењима, пребијањима, скрнављењем српских гробова и костију предака - наглашава се у саопштењу Српске листе поводом, како се додаје, лажи које је "Самоопредјељење" објавило о мартовском погрому и етничком чишћењу српског народа из марта 2004. године.

Из Српске листе указују да је циљ оваквих срамних и гнусних Куртијевих написа искривљивање истине и стварање лажног наратива о овим догађајима који су и даље жива рана у сјећањима Срба који су ово страдалништво доживјели.

У саопштењу се додаје да статистика злодјела и размјере овог етничког чишћења са којим су се у 21. вијеку пред очима међународне заједнице суочили Срби, даје бројеве које су објавили и Савет безбједности Уједињених нација, Унмик, ОЕБС, ЕУ и сви свјетски релевантни медији, који говоре о позадини овог организованог злочина.

- И данас застрашујуће звучи - више од 4.000 протјераних Срба, осам убијених на својим кућним праговима, више стотина повријеђених, уништено или тешко оштећено више од 35 цркава и манастира, а међу њима и они на листи Унеска, попут Богородице Љевишке, уништено близу 1.000 српских кућа, етнички очишћено девет села и шест градова од српског народа, уништено и оскрнављено више од 10.000 икона и у потпуности спријечен повратак расељених на Косово и Метохију - наводи се у саопштењу.

Из Српске листе подсјећају и да је подсекретар Генералне скупштине УН за мировне операције Жан Мари Геноно у Савету безбједности у извештају истакао: "Иако су на почетку изгледале спонтане, демонстрације су брзо преузели организовани елементи са интересом да протерају косовске Србе са Косова и угрозе међународно присуство тамо. Напад који су предводили екстремисти косовских Албанаца на заједнице косовских Срба, Рома и Ашкалија била је организована, широко распрострањена и циљана кампања".

Представници Српске листе указују и на то да ниједан релевантан међународни извор није установио везу или одговорност Срба за несрећно утапање албанских дјечака у селу Чабра и да су то навели у свим својим извештајуима, али да су у тим извештајима јасно навели да је погром над Србима био организован и добро припремљен с циљем прогона свега српског, као и да су етничком чишћењу Срба допринијели запаљиви медијски извештаји.

- Више од Куртија би Срби волели да се 17. март 2004. и сви злочини пре и након њега никада нису догодили, али је наша обавеза да негујемо сећање на ово етничко чишћење и не дозволимо да лаж сакрије истину, да се злочинци изједначе са жртвом, нити да им се злочин опрости, те да се за своја злодела казне у складу са законом - напомиње се у саопштењу.

Покрет "Самоопредјељење" саопштио је да је прошло 20 година од страдања тројице албанских дјечака у селу Чабра код Зубиног Потока, наводећи да су дјечаци "из страха од групе Срба скочили у реку и изгубили животе", што је био повод за "мирне демонстрације Албанаца широм Косова". Из овог покрета су оптужили Унмик и Кфор да нису реаговали када су на, како кажу, "мирне албанске демонстранте пуцали криминалци".