latinica  ћирилица
16/03/2024 |  10:49 ⇒ 13:50 | Аутор: РТРС

Ковачевић у Европском парламенту: Српска главни акционар европског пута БиХ

Члан Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање између Парламентарне скупштине БиХ и Европског парламента Радован Ковачевић изјавио је да је у разговору са посланицима Европског парламента у Стразбуру нагласио да је препорука Европске комисије за отварање приступних преговора за БиХ резултат тешког политичког компромиса представника кључних унутрашњих фактора у БиХ, три конститутивна народа и два ентитета.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Нагласио сам и да је Република Српска, али и СНСД као највећа странка у БиХ, главни акционар европског пута БиХ, чијем успјеху смо допринијели и највећим парламентарним капацитетом - рекао је Ковачевић, који је ове седмице са колегама из Парламентарне скупштине БиХ боравио у Европском парламенту у Стразбуру.

Он је истакао да је на опаске појединих колега из Европског парламента да Република Српска угрожава стабилност БиХ и региона својим сецесионистичким потезима и угрожавањем надлежности БиХ, јасно и гласно рекао да се ради о ригидној пропаганди и да Република Српска не вуче никакве сецесионистичке потезе, већ напротив, институционално и демократски штити уставни поредак БиХ и своја Уставом загаронтована права.

- Додао сам и да је успјех који су у БиХ домаће снаге оствариле у посљедњих годину и по најбољи доказ да је крајње вријеме за затварање ОХР-а и одлазак страних судија из Уставног суда БиХ - навео је Ковачевић на Иксу.

Ковачевић је истакао да БиХ са лажним Шмитом и страним судијама у Уставном суду није суверена земља и да је такво стање апсолутно неспојиво са европским путем и европским вриједностима.