latinica  ћирилица
14/03/2024 |  17:32 ⇒ 17:40 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије: Срби неће говорити родно осјетљивим већ српским језиком

Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је да Срби неће говорити родно осјетљивим него српским језиком, а српска дјеца ће имати само маму и тату, а не родитеља један и два.
Патријарх Порфирије - Фото: РТРС
Патријарх ПорфиријеФото: РТРС

Његова светост је, у писму упућеном учесницима научног скупа "Правни аспекти и посљедице Закона о родној равноправности" у Београду, истакао да се овим законским рјешењем покушава потпуно измијенити начин живота у Србији и то промјеном начина међусобне комуникације.

- Не желимо да наша дјеца не знају ко им је мајка, а ко отац, а да на крају не знају ни ко су они сами. Не говоримо и нећемо говорити родно осетљивим језиком, него српским језиком. Не пристајемо да било коме због тога што говори српским језиком буду ускраћена људска права, а поготову да због тога буде кажњаван - навео је патријарх Порфирије.

Српски патријарх је указао да српски народ посебно негодује због чињенице да се од вртића, преко основних и средњих школа и универзитета, намеће промјена свијести и начина живота појединца и друштва у цјелини промовисањем родне, тачније ЛГБТ политике и праксе.

- Ово сабрање - професоре права, научнике, адвокате и друге учеснике, молим да данас и наредних дана предложе које правне мере је потребно да предузмемо, како бисмо у блиској будућности могли да престанемо да се бавимо овим законом који покушава да, мењајући начин међусобне комуникације, заправо потпуно измени начин нашег живота, наш етос - рекао је патријарх Порфирије.

Његова светост се извинио присутним јер због пута у Москву гдје ће бити сахрањен његов викар владика Антоније није лично учествовао у раду скупа.

Присутним се обратила и један од водећи свјетских стручњака за проблеме које индукује џендер идеологија и политика Маргарит Питерс, која је захвалила Српској православној цркви за позив да учествује на скупу и на одлучности пристутних да буду постојани пред антрополошким изазовима са којима се човјечанство сусреће.

Питерсова је рекла да ови изазови имају објективну тежину и да је од 2001. године 36 земаља легализовало истополне бракове, те да су усвојени бројни закони који појединцима омогућавају промјену пола на основу једноставне изјаве.

- Сврха џендер идеологије је прометејска, да створи "новог човјека", ослобођеног од природе коју му је подарио Бог, оснаженог да реконструише тијело и самог себе по сопственом избору", истакла је Питересова и додала да се томе треба супроставити свим средствима.

Предсједник Матице Српске Драган Станић рекао да су главни центри моћи ти који овим питањем праве највећи број проблема широм свијета, па и овдје.

Он је рекао да је на домаћим институцијама да највише брине о интересима свог српског народа и нагласио да скупови као што је овај значе основу за једну нову врсту свијести која ће бити изграђена у овдашњем друштву.