latinica  ћирилица
14/03/2024 |  09:45 ⇒ 09:46 | Аутор: СРНА

Ћеранић: Вујић позвао гаранте Дејтонског споразума да се правилно поставе према пријетњи тероризма

Декан Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци Предраг Ћеранић рекао је да је амбасадор БиХ при УН Бојан Вујић, у говору на сједница Савјета за људска права, позвао гаранте Дејтонског споразума да се правилно поставе према проблему пријетње тероризма који је безбједносни изазов и опасност по БиХ.
Предраг Ћеранић - Фото: РТРС
Предраг ЋеранићФото: РТРС

Ћеранић је навео да је општепознато коју опасност по БиХ представља присуство широке мреже параџемата који су настали као посљедица ширења радикалне интерпретације ислама, а то је вехабијски покрет.

- Она је нама дошла из Саудијске Арабије и уз то финансирана и од Катара", додао је Ћеранић.

Он је подсјетио да ратници јединице "Ел муџахедин", за које се везују тешки ратни злочини као што је ритуално одрубљивање глава заробљеним српским војницима у Возући, нису напустили БиХ након потписивања Дејтонског споразума, иако су се на то обавезали представници муслиманске стране сходно Дејтонском споразуму.

- Они су остали на основу наколико основа, формирали своје енклаве, гдје су наставили да живе по својим правилима, а не по законима БиХ - рекао је Ћеранић.

Он је указао да су те енклаве биле на одређен начин база припреме за младиће из БиХ који су у Сирији ратовали на страни најпознатијих терористичких организација.

- Све је то познато и страним обавјештајним службама и западним владама. Право питање јесте одсуство праведне и реалне казнене политике повратницима са сиријског ратишта - рекао је Ћеранић.

Он је навео да је питање за све друштвене структуре у БиХ како је могуће да нешто што се противи интересу Исламске вјерске заједнице и даље егзистира у виду паралелне организације Исламској заједници, те латентне пријетње због нетолерантности вехабијског покрета.

Коментарићући изјаву предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића да Вујић треба да поднесе оставку, а ако то не учини биће покренута процедура његове смјене због "неистинитих и неутемељених изјава о БиХ", Ћеранић је навео да је сигурно да Комшић не представља Хрвате у БиХ, те да је много тога код њега лажно па и оптужба да је Вујић рекао нешто што није смио.

- Могли бисмо то гледати и кроз ону народну `тук на утук`, односно као његов одговор на реаговање Републике Српске на оперативна сазнања да амбасадор БиХ при УН Златко Лагумџија пише неки нацрт резолуције о Сребреници - сматра Ћеранић.

У Женеви се од 26. фебруара до 5. априла одржава сједница Савјета за људска права УН, а у оквиру дијалога о заштити људских права и основних слобода у сузбијању тероризма говорио је амбасадор Вујић који је указао да су, чак и док БиХ ради на приступању ЕУ, западне владе примијетиле да је она и даље кључни извор терористичких пријетњи.

Вујић је истакао да је БиХ, нажалост, више од 30 година извор тероризма, а да би се смањио утицај терористичких пријетњи од виталног значаја је подржати уставни систем БиХ какав је успостављен у Дејтону, укључујући његову децентрализовану структуру и одредбе које обезбјеђују учешће Срба и Хрвата у њеном политичком процесу.