latinica  ћирилица
03/03/2024 |  18:40 ⇒ 04/03/2024 | 06:58 | Аутор: РТРС

Зима без снијега и већих минуса убрзала прољећну сјетву (ВИДЕО)

Захваљујући изузетно топлом времену ратари и повртари у Семберији почели су припрему земљишта за сјетву кукуруза, луцерке и соје мјесец дана раније него иначе. Велика је потражња за сјеменским кромпиром којег нема довољно. Док су сјемена скупља од 10 до 30 одсто, ђубриво је јефтиније у односу на лани и до 60 одсто.
Сјетва - Фото: РТРС
СјетваФото: РТРС

Пољопривредници као и претходних година могу да рачунају на подршку ресорног министарства.

Незапамћено је да је температура земљишта идеална за садњу кромпира у ово доба године, а да недостаје влаге.

- Због недостатка воде и снијега нису ни орања измрзла. Сам недостатак падавина довео је до тога да је тежа обрада - каже Миле Перковић, пољопривредник из Којчиновца код Бијељине.

Уштедјели су на ђубриву али сјеменски кромпир скупљи је за пола марке у односу на лани.

За разлику од конзумног, садња индустријског кромпира за локалну фабрику која обезбјеђује репроматеријал на 50 хектара још није почела. јер се чека на сјеменски кромпир из увоза.

- Један камион је већ у Француској, чека се роба да се товари, међутим чекамо дозволе и пропратну документацију, а за други камион ћемо видјети да ли ћемо успјети испоштовати кооперанте - рекла је Горана Којић из ОПЗ "Агрофармер" у Јањи код Бијељине.

Ни у пољопривредним апотекама немају довољне количине сјеменског кромпира, јер су повртари због високих температура и добре цијене конзумног кромпира од половине фебруара почели са садњом. Прошле године је сјеменски кромпир тражен до маја.

- За пар дана требало би да дођу одређене сорте кромпира које су остале на лагеру јер сад нема избора сорти кромпира. Увози се оно што је у понуди - појаснио је Станко Тадић, инжењер пољопривреде у пољопривредној апотеци.

Увелико се купује и сјеменски кукуруз. Ратари раније затварају зимску бразду и припремају се за сјетву.

Богата је понуда хибрида кукуруза свих група зрења различитих сјеменских компанија, а цијене незнатно повећане или на нивоу лањских - од 120 до 145 КМ.

Регресирано гориво јефтиније за 80 фенинга по литру овог прољећа смањиће дјелимично трошкове сјетве и обраде ораница, а као и претходних година субвенционише се домаћи хибрид кукуруза БЛ 43, као и домаће сорте соје.