latinica  ћирилица
25/02/2024 |  08:11 ⇒ 10:49 | Аутор: РТРС

Звездин тандем са "Игара будућности" за РТРС: Нови пројекат који спаја физичку и дигиталну димензију (ВИДЕО)

У оквиру првих "Игара будућности" међународног мултиспортског такмичења у физичкој и дигиталној димензији који се одржава у Казању, одржан је и турнир "Фудбал за пријатељство - Фиџитал".
Игре будућности - Фото: Уступљена фотографија
Игре будућностиФото: Уступљена фотографија

Учествовали су млади фудбалери од 12 година из 13 земаља свијета, међу њима и представници Србије - Звездин тандем - фудбалер омладинске школе Црвене звезде 12-годишњи Филип Аврамовић и његов тренер Марко Милић.

- Прије свега, церемонија отварања је била на врхунском нивуо, мислим да ће оставити утисак на све који су били у хали. Цијела организација је одлична, дружење дјеце и социјализација је била у првом плану - истакао је Милић за наш Јутарњи програм.

Филип, млади фудбалер из Србије, кроз осмијех је истакао да зна да је он био најбољи. Навео је да је упознао много нових другара, од којих је његов најбољи друг из Македоније, док су остали другари из Русије. Додао је да није било тешко да се споразуме.

- Турнир је био лијеп, одлично сам се провео, дружио и стекао многа нова пријатељства - рекао је Филип за РТРС.

Када је ријеч о "Фудбалу за пријатељство - Фиџиталу", Милић додаје да је то нови пројекат под покровитељством "Гаспрома", гдје покушавају да физичко и дигитално споје у једно.

- Такмичење је изгледало тако што дјеца прво оду да играју "сони" игрицу, након чега излазе на терен, те резултат игрице преносе на терен. Ту не долази до изражаја само квалитет фудбалски, морају да знају и да играју игрице. Припрема великих није било, што се тиче фудбалског дијела, Филип свакако са другарима кући игра игрице, тако да припреме нису биле потребне. Задовољан сам учешћем на такмичењу - истакао је Милић.

У руском Казању настављена су такмичења на "Играма будућности". Одржана са бројна такмичења у видео играма, а највише пажње а привукли су хокеј тимови.

На "Играма будућност" у Казању такмичи се преко 2.000 такмичара из 107 земаља у 21 фиџиталној дисциплини, такмичења комбинују адаптиране формате сајбер спортова и правих физичких.

Одржана су бројна спортка такмичења, од којих су нека и традиционална, попут фудбала у кошарке.

Фото: Уступљена фотографија

Заљубљеници модерне технологије, могли су да виде разне игре попут "Доте", "Ворфејса", "ЦС-а" и многих других.

Фото: Уступљена фотографија

На Јутјуб платформи данашња такмичења можете гледати и уживо.