latinica  ћирилица
24/02/2024 |  11:00 ⇒ 11:03 | Аутор: СРНА

Зечевић: Медицинска сестра диван позив - важно имати емпатију

На конкурс Болнице Требиње за пријем 15 посвећених медицинских сестара до сада је пријављено више од овог броја, а приликом селекције комисија ће се углавном базирати на откривање постојања емпатије и љубави према овом хуманом послу, рекла је главна сестра те болнице Душанка Зечевић.
Болница Требиње - Фото: РТРС
Болница ТребињеФото: РТРС

Зечевићева је навела да је Болница трећи пут расписала конкурс, а тражене су сестре општег смјера, јер је тако лакше вршити распоред на одјељења.

- Тренутно је више од 15 медицинских сестара пријављено на конкурс, међутим морамо правити селекцију. Уколико нема емпатије и велике љубави према човјеку, тешко је радити посао медицинске сестре - рекла је Зечевићева новинарима.

Она је навела да је ово диван посао, иако је тежак, јер се тако помаже људима, те апеловала да ученици деветих разреда посјете болницу и упознају се са послом медицинске сестре, јер ће квалитетног кадра требати и у новој болници.

- Мало ко од пацијената нас ће ословити са медицинска сестро, него сестро. Мислим да та ријеч говори много. Носиоци посла су наши љекари, али и десна и лејава љука љекара су способне и образоване медицинске сестре - додала је Зечевићева.

Помоћник директора за медицинска питања у Болници Требиње Татјана Мрдић рекла је да су, од када је почела изградња нове болнице, почели да праве кадровски план, а конкурси за различит кадар почели су прије двије-три године.

- Прије три године у требињској болници је било око 38 љекара, ми данас имамо 43 специјалисте, 47 специјализаната и пет љекара који чекају на специјализацију. То говори да се планирано ради на стварању кадра за нову болницу - нагласила је Мрдићева.

Она је додала да су се у Болници највише фокусирали на специјалности за новине које се уводе у болници, као што су ангио-сала и сложени хируршки захвати који ће се радити у новој болници, али да су расписане специјализације за све специјалности.

- Љекара и медицинског особља никад није доста. По неким стандардима, требало би да иде једна медицинска сестра на једног пацијента, међутим ми немамо за то могућности, тако да покушавамо да са овим особљем пружимо најбољу могућу његу пацијентима - рекла је Мрдићева.

Она је истакла да свака особа, а нарочито медицинска сестра, треба прво да буде емпатична, да саосјећа са болесним људима, а стручност се може научити.

- На Бироу нема доктора медицине тренутно. Који год доктор медицине заврши Медицински факултет, он се нама јави и буде примљен у радни однос. Поручујемо свим љекарима који су расположени да уче и раде да су врата ове установе и будуће нове болнице отворена за све - рекла је Мрдићева.

Она је додала да су због потребе за медицинским кадром апеловали и да Центар средњих школа повећа број ученика ове струке.

Директор Центра средњих школа у Требињу Недељка Илијић рекла је због потреба Болнице за медицинским особљем сваке године имају упис по једног одјељења одређеног занимања.

- Ми уписујемо различита занимања, да ли је то педијатријско-гинеколошко-акушерски техничар, лабораторијско-санитарни техничар, у зависности од тренутно потражње Болнице. Сваке године имамо велики притисак за упис у први разред, нарочито за медицинску струку - додала је Илијићева.

Она је навела да да би било добро да постоји могућност увођења бар још једног одјељења медицинске струке.