latinica  ћирилица
23/02/2024 |  08:03 ⇒ 08:07 | Аутор: РТРС

"Игре будућности" у Казању "нове Олимпијске игре" (ФОТО/ВИДЕО)

На "Играма будућност" у Казању такмичи се преко 2.000 такмичара из 107 земаља у 21 фигиталној дисциплини, такмичења комбинују адаптиране формате сајбер спортова и правих физичких.
Игре будућности - Казањ - Фото: Screenshot
Игре будућности - КазањФото: Screenshot

Такмичења су подијељена у пет изазова: спортски, тактички, борбени, технички и "спид ран", а укупно ће бити одржана 21 иновативна дисциплина Игара. Из Србије су за Казањ отпутовали представници омладинске школе Фудбалског клуба Црвене звезде, као и е-тимови Црвене звезде и Партизана. Наступају и такмичари из БиХ и Хрватске, као и екипе из Кине, Индије, са Блиског Истока, из Африке али и из Америке, Велике Британије и Француске.

Када је ријеч о српским екипама издвајају се Црвена звезда у сајбер фудбалу, Партизан у сајбер-баскету као и Филип Аврамовић, 12-годишњи фудбалер Црвене звезде у програму "Фудбал за пријатељство фиџитал".

- Оно што можемо да кажемо на основу величанственог отварања једне тако велике смотре као што су Игре будућности је да је част и привилегија бити у овако великом и пробраном друштву. Могу да потврдим је да се велике наде полажу у будућност и унапређење новог спорта или дисциплине која ће ускоро вјероватно заживети на Олимпијским играма - рекао је Владимир Ракић, предводник комбинованог е-спортс и футсал тима Црвена звезда.

Игре будућности - Казањ

Послије првог дана Игара српском тиму побједу је донијела кошаркашка екипа Партизана која је савладала бјелоруску екипу Експоенента резултатом 42:35.

Нешто више о правилима и формату открио је Иван Димитријевић, генерални менаџер Партизан е-спортс тима.

- Прије свега, форма такмичења и концепт јесте да су спојене дисциплине спорта и гејминга. Оно што је најзанимљивије јесу симулације као што су фудбал, кошарка, хокеј и остали спортови. Сигурно је изазовно играти нешто ново што се до сада није појављивало. Доста зависи од дигиталног дијела односно од игрица. У кошарци је такав систем да играју два играча дигитални дио, а онда кошаркашки дио. Предност имају играчи који направе разлику на дигиталном дијелу тако да доста утиче дигитални дио јер није лако ући у меч у физичком дијелу са минусом. Ситуација је таква да све екипе које су покушале да играју са три кошаркаша нису добро прошла јер су у дигиталном дијелу изгубили са великом разликом и касније нису могли да стигну тај резултат - објаснио је Димитријевић.