latinica  ћирилица
17/02/2024 |  10:12 ⇒ 14:54 | Аутор: РТРС

Шест деценија љубави - дијамантски брак Симе и Наде Ћосовић из Фоче (ВИДЕО)

Шездесет година брака Сима и Наде Ћосовић из Фоче, темељи љубав, поштовање и подршка коју су једно другом беспоговорно даровали. Прослављајући "дијамантску свадбу" – окупили су своје најмилије дјецу, унучад, родбину и пријатеље, с којима свједоче о срећној заједници и сталној надахнутости представљеној у народној крилатици "да Бог да здравља и памети". Вјерни породичним вриједностима имају корисне лекције и млађим нараштајима.
Симо и Нада Ћосовић прославили 60 година брака - Фото: РТРС
Симо и Нада Ћосовић прославили 60 година бракаФото: РТРС

У добром расположењу супружници Нада и Симо Ћосовић, као и првог дана прије шездесет година како су прихватли брачни завјет.

Много тога се низало од кућења, подизање дјеце, сталног бдијења над складности породичног живота. У седму деценију "омиљене везе" ушао је са осамдесет шест година живота. Животно и брачно искуство, чине га поносним да из неписаног "породичног романа" има душекорисних одломака.

Брак је од Бога благословен - прича Симо.

И Нада у сагласју са мужем – кратко и одважно потврђује да је шест деценија протекло у слози.

- Задовољни смо како смо проживјели свој вијек - истиче Нада.

А ко и не би био задовољан, када су према казивању фочанских "дијамантских младенаца" живот провели у договору, а не према уговору. Различита гледишта су разговором доводили до јединственог опредјељења да буду достојни завјета који су дали првог дана. Унуцима и њиховим вршњацима, дарују лекције.

Млађи, сада већ у озбиљним годинама и они с мањим бројкама у родном листу, признају да су имали шта да науче. Поносни су да је тако и остало.

Домаћин "дијамантске свадбе" корачајући у деветој животној деценији, појашњава да материјална богатства не могу замијенити, она која проистичу из сретења два супружника на слози и молитвеном узрастању које пламти из љубави, вјере и наде. Вођен духовном снагом молио се у бројним светињама за здравље и слогу своје "Цркве у малом", рођака и пријатеља.

Посјетио сам Јерусалим Свету земљу. Без обзира на све и оволике године надамо се још да поживимо у здрављу и слоги - каже за крај Симо.

"На многа и блага љета", с овим ријечима потомци, родбина и пријатељи, наздрављали су времешним сретним младенцима уз увјерење да ће се сретати на заједничким прославама и свједочити да се у саборности исписују најљепше приче и граде наугасива сјећања.