latinica  ћирилица
16/02/2024 |  18:20 ⇒ 17/02/2024 | 09:18 | Аутор: РТРС

У Српској помаци у лијечењу злоћудног рака једњака - уводи се хируршка интервенција (ВИДЕО)

Глобална истраживања указују да је злоћудни рак једњака један од најподмуклијих и шести је узрок смртности у свијету.
Болница Фоча -
Болница Фоча

Учестали занемарени симпотоми, међу којима предњачи горушица, обољеле често доведу до кашњења у лијечењу. У Српској има помака. Међу њима је и увођење хируршке операције и у Универзитетској болници Фоча.

Седамдесет осмогодишња Стоја Мојовић из Фоче осјећа се добро након операције. Прича да је годинама осјећала тегобе: неугодан задах, отежано гутање и горушицу. Љекарима је истицала проблем, остајала је без конкретног одговора. Све до пред крај прошле године, када је и дијагностикован злоћудни рак.

За овакве хируршке интервенције пацијенти из овог дијела Српске одлазили су на операције у Београд.

Деветочасовна комплексна класична операција на завршном дијелу једњака захтијева вишедисциплинаран приступ. Све је надгледао свјетски експерт за ендоскопску хирургију Милош Бјеловић. Фочански тим је добио пролазну оцјену.

- Зато што је тим анестезилога, хирурга и инструментариста довољно компетентан да може да се носи са овим великим операцијама - каже професор хирургије Медицинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Милош Бјеловић.

У овој здравственој установи, претходних година, успјешно су почели са операцијама "без скалпела и реза" – мини инвазивном методом.

Међу њима и операције плућа, желуца, жучне кесе, дебелог цријева.

- Надамо се да ће ово бити стандардна операција која ће се убудуће изводити у мини инвазиваној лапараскопским и торакоскопсим приступом - додао је начелник Одјељења за хируршке гране Универзитетске болнице Фоча, Ненад Лаловић.