latinica  ћирилица
16/02/2024 |  09:16 ⇒ 11:26 | Аутор: Глас Српске

Саша Чађо: Срећа и храброст одвеле нас на Олимпијске игре

Трновит пут прешле су кошаркашице Србије да би избориле наступ на Олимпијским играма у Паризу.
Саша Чађо (Фото: fibawwc) -
Саша Чађо (Фото: fibawwc)

Пут до престонице Француске водио је из Београда преко Лисабона до Белема, у којем је чекирана виза за највећи спортски догађај планете. Бразил је поново био срећан "орлицама" које су у овој јужноамеричкој држави 2016. стигле до бронзе на ОИ, а осам година касније избориле наступ на својим трећим Играма заредом. Како је тешко играти у Бразилу, добро зна Саша Чађо која има медаљу из те славне 2016. године. Свјесна је тога шта су до сада урадиле и колико су тешки нови изазови који су пред њима.

- Искрено, било је много изазова с обзиром на то да смо одрадиле само два тренинга пред прву утакмицу, док је сам пут био тежак. Када смо дошле у Белем, нисмо могле да се надишемо ваздуха како треба јер је клима сасвим другачија него код нас у Европи. Велика је влажност ваздуха и у дворани и напољу па смо се једва сабрале до почетка утакмица - започела је причу Чађо за Глас Српске.

Због кратког времена за адаптацију на услове изабранице селекторке Марине Маљковић поражене су од Њемачке у првом мечу квалификационог турнира (66:73) да би у другом надиграле домаћина (72:65), а у трећем доживјеле нови пораз од Аустралије (73:75). Ипак, Њемачка је одиграла за Србију и савладала је Бразил за велико славље Српкиња.

- Могле смо да одиграмо много боље, али ово је неки наш максимум тренутно. Млађе дјевојке учимо како да буду дио екипе и мало је тешко из клупске сезоне пребацити се у репрезентацију. На све то, имале смо само два тренинга да се саберемо, што није довољно да се упознамо, камоли да уиграмо неке акције. Међутим, дале смо све од себе и из тог разлога, као и мало среће која прати храбре, обезбиједиле смо наступ на Олимпијским играма. Турнир је био много изазован и за разлику од неких ранијих утакмица, сада нас није ишао шут који је наша велика предност и на шта морамо да обратимо пажњу у наредном периоду - рекла је Чађо.

Чекање исхода утакмице Њемачке и Бразила било је врло стресно за њу као и остатак тима јер је од тога зависио њихов одлазак на ОИ.

- Ух, баш је било неизвјесно. Остале смо у дворани да дочекамо крај, сам финиш меча био је драматичан, али се, срећом, добро завршило по нас. Због кошева који су постизани у посљедњим секундама нисам дисала како треба јер је баш било напето. Чини ми се да је утакмица Бразила и Њемачке трајала пола дана. Не волимо да се стављамо у такав положај и да зависимо од других јер смо се увијек ми питале за све, тако да себи овакву ситуацију више нећемо дозволити - истакла је Чађо.

Признала је да је сада ситуација много лакша и да су осјетиле растерећење када су се вратиле у Београд.

- Сада смо продисале и одрадиле посао па смо срећне и задовољне. Наравно, не заносимо се тиме да смо пласманом постигле свој циљ, већ желимо нове успјехе. Мислим да нам припреме почињу 20. маја и сада морамо дати све од себе да што спремније дочекамо Олимпијске игре - изјавила је Чађо.

Она и њене саиграчице испуниле су сан селекторки Марини Маљковић да води екипу у Паризу који сматра својим другим градом након Београда.

- Испуниле смо јој ту жељу јер знамо колико воли Париз у којем проводи много времена. Поред тога, драго нам је што је српска кошарка остала на том олимпијском нивоу и да идемо на своје треће Игре заредом, што је велика ствар и потврда доброг рада у континуитету - навела је Чађо.

Игре у Паризу за њу би требало да буду треће у каријери, о чему није ни сањала када се почела бавити кошарком. Признаје да нема загарантовано мјесто у тиму.

- Податак да су преда мном треће Олимпијске игре звучи ми невјероватно и имам велику жељу да одем, али, прије свега, већа жеља ми је била да Србија избори наступ. Много дјевојака биће позвано на припреме, међу којима ћу бити једна од најстаријих. Ипак, то не значи да ћу упасти у екипу која ће наступити у Паризу, већ то морам заслужити радом. Конкуренције се не бојим и ако буде неко млађи и спремнији те може пружити више него ја, бићу фер и рећи ћу нека иде умјесто мене. Али... те млађе дјевојке мораће да дају много да би заузеле моје мјесто у тиму које нећу тек тако некоме уступити - нагласила је Чађо.

Ове сезоне и даље нема клуб, али преговара са многима који желе да је виде у својим редовима током завршнице сезоне.

- Још ништа нисам одлучила о питању клуба. Понуда има и гледам шта је најбоље у овом тренутку. Вјерујем да ћу ускоро нешто изабрати, али то неће бити само реда ради, већ да поправим форму и спремна дочекам почетак припрема за Олимпијске игре - навела је Чађо.