latinica  ћирилица
15/02/2024 |  09:34 ⇒ 21:02 | Аутор: РТРС

Србија прославила Дана државности Србије (ФОТО/ВИДЕО)

Србија је обиљежила Дан државности - у знак сјећања на 15. фебруар 1804. године, када је подигнут Први српски устанак и Сретење 1835. године, када је донесен Сретењски устав. Овај дан се у Србији слави као државни празник од 2002. године. У Орашцу је одржана централна манифестација, уз присуство највиших званичника Србије и Српске, гдје је поручено да борба за слободу српског народа и даље траје. Предсједник Србије Александар Вучић, заслужним појединцима и институцијама, уручио је вечерас одликовања.
Предсједништво Србије - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Предсједништво СрбијеФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

СИНХРОНИЗОВНИ ВАТРОМЕТ У ГРАДОВИМА СРПСКЕ И СРБИЈЕ

ДОДЈЕЛА ОДЛИКОВАЊА ЗАСЛУЖНИМ ПОЈЕДИНЦИМА И ИНСТИТУЦИЈАМА

Међу више од сто награђених су дипломате, професори, академици, книжевници, спортисти као и више институција.

Свечаности су присуствовали премијерка Србије Ана Брнабић, министри у влади, патријарх српски Порфирије, предсједник Републике Српске Милорад Додик, представници Срба из региона као и бројне званице.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је у обраћању у Предсједништву Србије да се данас, 40 дана послије Божића слави Сретење - најважнији дан у вјерском, политичком, културном и историјском календару Србије.

Предсједник Владе Војводине Игор Мировић истакао је у обраћању на уручењу сретењског ордења у Београду, да је прва порука Сретења да се, послије вијекова ропских ланаца и таме коју је разбијало свјетло Српске цркве, Светог Саве и косовски завјет, тог дана зачела нова слободна Србија и да су и данас најважнији српска слога и спремност на жртву за своју отаџбину.

Свечаност је почела интонирањем химне Боже правде.

У згради Предсједништва су изложени портрети Карађорђа аутора Паје Јовановића и Милоша Обреновића аутора Стевана Тодоровића које је предсједник Србије обишао по уласку у зграду.

-----

У оквиру обиаежавања Дана државности и свечаности додјеле сретењских признања одржава се мултимедијални програм "Оживљавања" зграде Старог двора коме присуствује предсједник Србије Александар Вучић.

Визуелним перформансом под називом "Слава и трајање" путем 3Д светлосне анимације на фасади зграде Старог двора оживљвају се мотиви устанка, устава, симболи државности.

КРАГУЈЕВАЦ - СРЕТЕЊСКА АКАДЕМИЈА - ДОНОШЕЊЕ ПРВОГ УСТАВА КНЕЖЕВИНЕ СРБИЈЕ

Брнабић: Сретењски устав прокламовао темељне вриједности-слободу и независност

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да је Сретењски устав прокламовао темељне вриједности српског народа - слободу, независност и мирољубивост.

фото: TANJUG/ NEBOJŠA RAUS

- Идеје и идеали садржани у Сретењском уставу одлучно су и јавно прокламовали темељне вриједности које већ вијековима баштини наш српски народ. Слобода, независност, мирољубивост само су неки од идеала вјешто инкорпорираних у садржај Сретењског устава - рекла је Брнабић.

Предсједник привременог органа града Крагујевца Никола Дашић изјавио је да Србија има велику одговорност према ономе што баштини, као и да је важно да настави да гради мост између прошлости и садашњости.

- Данас, 189 година касније, с поносом истичемо да смо наследници традиције и идеје да овај народ не трпи туђинску власт већ се бори за своју слободу. Настављамо да градимо мост између прошлости и будућности, свесни одговорности да је наша обавеза чување вредности које су нам оставили Карађорђе Петровић и Милош Обреновић - поручио је Дашић.

Нагласио је да је поносан јер је Крагујевац доста тога урадио и најавио нове пројекте.

- Пред нама су још већи и значајнији пројекти за чију реализацију је држава опредијелила 1,2 милијарде евра - казао је Дашић. 

Положени вијенци на гроб вожда Карађорђа на Опленцу

На Опленцу је, у Цркви Светог Ђорђа, одржано опело. Након тога су државни званичници положили вијенце на гроб Вожда Карађорђа.

ОДРЖАНА ЦЕНТРАЛНА МАНИФЕСТАЦИЈА У ОРАШЦУ

Вучевић: Прошлост је путоказ како ћемо ићи напред 

Изасланик предсједника Србије и потпредсједник Владе Србије Милош Вучевић рекао је да је једна од основних околности које формирају личност сваког човјека, његову садашњост и његову будућност, јесте заправо његова прошлост.

фото: ТANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg

- Прошлост његове породице, прошлост његових предака, његовог народа. Та прошлост представља једно невидљвио, али врло јако утемељење. Оријентир како ћемо напред, путоказ и надахнуће да се сјетимо ко смо и шта смо - рекао је Вучевић.

Додик: Српска слави Дан државности Србије - ми смо један народ

Људи у Републици Српској данас славе Дан државност Србије једнако као свој дан државности и то не могу да забране ни лажни ни стварни представници Запада, поручио је предсједник Републике Српске Милорад Додик у обраћању.

Додик је истакао да је важно показати саборност и заједнички славити све велике празнике Србије и Српске.

Честитајући Дан државности, Додик је поручио да су Срби из Србије и Републике Српске један и јединствен народ.

Дачић: Српска слога данас потребнија него икад 

Србија и данас мора да брани оне вриједности за које су се борли спрски устаници прије 220 година - слободу, мир, независност и територијалну цјеловитост, те нагласио да је српска слога данас потребнија него икад, рекао је на у Орашцу министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Додик и Вучевић положили вијенце код споменика вожду Карађорђу

Предсједник Републике Српске и изасланик предсједника Србије Милош Вучевић положили су вијенце код споменика вожду Карађорђу, вођи Првог српског устанка.

Обиљежавање у Орашцу почело је поменом за покој души прецима, Карађорђу и устаницима, који је служио епископ шумадијски Јован.

Епископ Јован: Народ који се не сјећа своје прошлости, није достојан будућности

Епископ шумадијски Јован поручио је у бесједи да народ који се не сјећа својих претходника и прошлог времена није достојан ни садашњости, нити будућности.

фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

- У животу је важно сјећање, да се сјећамо претходник и покојника, наше дивне прошлости, истина, мукотрпне и дуготрајне, али истрајне историје нашег народа, јер народ који се не сјећа претходика и прошлог времена, тај народ није достојан ни садашњости, ни будућности - рекао је епископ Јован.

Одликовања за Стевандића, Кузмановића, Споменка Гостића, Биљану Чекић, Николу Пејаковића

Предсједник Србије Александар Вучић одликовао је, поводом Дана државности Србије, сретењским орденом појединце и институције из Србије, Републике Српске, Црне Горе, али и иностранства.

Гугл у бојама српске заставе

Вучић честитао грађанима Дан државности

      View this post on Instagram

A post shared by Александар Вучић (@avucic)

Дачић: Сретење подсјећа колико је важно чувати слободу и независност

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић честитао је грађанима Србије Дана државности, наводећи да Сретење увијек подсјећа колико је важно да Србија чува своју слободу и независност.

Селаковић положио вијенац и уписао се у спомен књигу на гробу Незнаног јунака

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, као изасланик предсједника Србије, уписао се у Спомен књигу, након полагања вијенаца код Споменика Незнаном јунаку на Авали, а поводом обиљежавања Дана државности.

фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ