latinica  ћирилица
15/02/2024 |  09:17 ⇒ 10:26 | Аутор: Агенције

Дачић: Сретење подсјећа колико је важно чувати слободу и независност

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић честитао је грађанима Србије Дана државности, наводећи да Сретење увијек подсјећа колико је важно да Србија чува своју слободу и независност.
Ивица Дачић (фото:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Ивица Дачић (фото:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

Он је у честитки подсјетио да је прије тачно 220 година у Орашцу Србија кренула путем борбе за слободу и изградње своје модерне државе.

Дачић је навео да је Сретење највећи државни празник Србије, када се слави вјековна тежња српског народа за слободом и независношћу и сјећа оних који су уградили себе у српску државну традицију.

- Сваког 15. фебруара имамо чиме да се поносимо, јер Србија је снажна и слободна земља, а наш народ има јасну перспективу живота у миру и сталном напретку. Сретење нас увек подсећа колико је важно да чувамо нашу слободу и независност, јер оне нам нису дате заувек, њих увек морамо да гајимо, и да бранимо ако треба - истакао је Дачић.

Дачић је навео да је тако и данас, када се пред овом генерацијом постављају велики изазови које она рјешава мислећи и на своје славне претке, а још више на младе на којима Србија остаје.

- Свим грађанима Србије желим срећан Дан државности, да га проведу у миру и породичној слози, и да заједно наставимо да градимо слободну, независну и јаку Србију - наводи се у честитки Дачића поводом Дана државности.

Србија данас обиљежава Дан државности - Сретење, у знак сјећања на обнову српске државности почетком 19. вијека, односно зачетак нововјековне српске државе.