latinica  ћирилица
14/02/2024 |  18:37 ⇒ 19:45 | Аутор: РТРС

Додик са посланицима у Скупштини Србије: Одговорити на притиске колективног Запада (ВИДЕО)

Јединство Срба гдје год да се налазе - једна је од порука предсједника Републике Српске Милорада Додика, након састанка са посланицима у Народној скупштини Србије Бранимиром Несторовићем, Бранком Лукићем и Александром Павићем. Додик је нагласио да Српска жели да изгради способност независног дјеловања и постојања са јаким везама са Србијом, а посланици Покрета "Ми глас из народа" да ће се залагати за могућност да Срби из Републике Српске, рођењем постану држављани Србије.
Састанак - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
СастанакФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Свјесна чињенице да је БиХ протекторат којим управља нелегитимни Кристијан Шмит и стране амбасаде, Република Срспка тежи независном дјеловању и јаким везама са Србијом. Управо на то је указао предсједник Милорад Додик посланицима српске листе "Ми, глас из народа", чија једна од најважнијих тачака дјеловања је спречавање уништавања Републике Српске.

- Ми не видимо да у процесу разградње Дејтонског споразума за Републику Српску и Србе има будућности у оквиру који се зове Босна и Херцеговина. Нема будућности за Србе у БиХ. БиХ је земља у распаду, она никада није нибила озбиљна структура - истакао је Додик.

У Народној скупштини Србије, листа "Ми, глас из народа" ће инсистирати на могућности да Срби из Републике Српске, рођењем постану држављани Србије али и на успостављању царинске уније јер сматрају да је бесмислено да царину плаћају двије српске земље.

- Ја сам лично рекао да цијеним изјаву предсједника Додика да Срби почну да размишљају о заједничком животу у једној држави. Бесмислено је потпуно то ограничавати Србима, а свима се дозвољава. Албанија укида границу са Косовом, а ми још увијек не можемо да уђемо у Републику Српску или другу страну без показивања документа - рекао је Бранимир Несторовић, посланик листе "Ми, глас из народа" у Скупштини Србије.

Сагласни, јединство Срба гдје год били у рјешавању заједничких питања кључни су за српски идентитет. Додик је оцијенио да је ситуација на Косову и Метохији питање свих Срба гдје год се налазили. Несторовић сматра да Србија мора под хитно прекинути преговоре са земљама Запада које нису наклоњене Србима, поништити Бриселски споразум у Скупштини Србије, пружити финансијску помоћ Србима на Космету и прогласити поједине амбасадоре попут америчког Кристофера Хила, персоном нон грата, јер раде на дестабилизацији Србије.

- Одлична је ствар што се покушава питање Косова вратити у Савјет безбједности УН, иако ће то бити тешко, важно је постићи да ЕУ на том плану више не буде преговарачка и посредничка страна јер је признала самопроглашено Косово - додао је Несторовић.

Додик наглашава да је у сличној ситуацији Република Српска, али и Косово и Метохија.

- У сличној ситуацији је и Српска и људи на КиМ у погледу притисака међународног фактора и тамо и овдје су готово идентични од Американаца који покушавају одржати негативан тренд према српском народу и њихови трабанти Британци, а поготово ЕУ која је изгубила субјективитет пратећи америчку политику - нагласио је Додик.

Ако играте само на једну карту, могу да вас уцјењују, што се сада дешава на Косову и Метохији, сматра Александар Павић. Зато поздравља спољну политику Републике Српске. Каже подвиг је у свеприсутном међународном интервенционизму, водити скоро самосталну спољну политику, у чему успјева Српска.

- Ми желимо да постигнемо у Србији оно што се већ ради у Српској, да се користи надолазећи мултиполарни свијет и велике силе које су нам наклоњене на првом мјесту Русија и Кина, а то је свијет који је јачи од оног који је био једнополарни - рекао је Павић.

Најављени поновни састанак предсједника Додика са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином, Павић оцијењује од изузетног значаја за све Србе. Каже, вријеме је да Срби престану разговарати са непријатељима, а то су сви они који желе растурање српског националног корпуса, што Русија и Кина сигурно нису.