latinica  ћирилица
14/02/2024 |  14:13 ⇒ 14:32 | Аутор: РТРС

Додик: Српска жели способност независног дјеловања; Србија наш велики пријатељ (ВИДЕО)

Република Српска жели да изгради способност независног дјеловања и постојања са јаким везама које би могли да успоставумо са Србијом, рекао је Милорад Додик предсједник Републике Српске након састанка са посланицима у Народној скупштини Србије Бранимиром Несторовићем, Бранком Лукићем и Александаром Павићем.
Несторовић и Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Несторовић и ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Желимо да Српска и Србија сарађују. Захвалан сам Несторовићу који је био и гост Српске када је обиљежавала Дан Републике, 9.јануара. На састанку смо размијенили мишљења и политичке погледе на тренутну ситуацију - рекао је Додик.

Додик је нагласио да је ситуација на Косову питање свих Срба гдје год се налазили.

- Оно сто сада доживљавају је заједничка опсервација нас, да је циљ међународне заједнице да се Срби иселе. Наш циљ је да Српска изгради способност независно дјеловање и постојање са јаким везама које би могли да успоставумо са Србијом - рекао је Додик.

Каже да не виде да у процесу разградње Дејтонског споразума има мјеста за Републику Српску и Србе.

- БиХ је протекторат, којим управљају "незавршене ситуације" потут Кристијана Шмита, који је у "покушају да буде високи представник".

Додик је поручио да у Републици Српској амерички амбасадор не може да држи предавање нити може да се мијеша у наша унутрашња питања.

- Сматрам да свако ко је држављанин Републике Српске треба да има аутоматски и држављанство Републике Србије. То право имају и други народи и ту не би требало да буде ништа спорно - поручио је предсједник Српске.