latinica  ћирилица
12/02/2024 |  18:36 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Сеоска домаћинства која се баве туризмом улазе у процес категоризације (ВИДЕО)

Сеоска домаћинства која се баве туризмом мораће да прођу процес категоризације и буду оцијењена звјездицама, по узору на хотеле. Ово је новина коју би до краја мјесеца требало да донесе нови правилник. Овај посао као и категоризација хостела обавеза је локалних заједница.
Сеоски туризам - Фото: РТРС
Сеоски туризамФото: РТРС

На првом мјесту чувари традиције, а тек по том угоститељски објекат. Етно-село "Љубачке долине" од 2015. године обишле су хиљаде гостију из цијелог региона. Зими је овдје тихо, јер се ради викендом или уз најаву.

- Радимо са туристичким агенцијама из региона, нарочито Словеније. Већ сада имамо 20-30 аутобуса резервисаних из региона - каже Недељко Бранковић, домаћин Етно села "Љубачке долине".

Категоризацију су, каже домаћин, већ прошли. За сеоска домаћинства раније је била исказивана бројем јабука, сада ће то бити звјездице. Како год да ознака на улазу изгледа, искуство које нуде гостима тешко може да се надмаши, па се конкуренције не плаше. Ипак, слажу се да у ту област треба увести реда.

- Ми имамо традиционалну архитектуру, занате, цркву као носиоца традициије кроз вјерске обреде, прије свега Божића и Ускрса. Бину на којој радимо програм, фолклор, реконструкцију догађаја из прошлости, класичан музеј, традиционалну кухињу, радионице, на првом мјесту змијањски вез, ткачке радионице, тако да ми немамо конкуренцију - додао је Бранковић.

Све већи број гостију заинтересованих за боравак у оваквим домаћинствима сеоски туризам чини једном од водећих грана развоја сектора. У ресорном министарству наводе – управо зато је потребно постићи одређене стандарде и понуди дати нови квалитет.

- Жеља нам је да ову област туристичке понуде у Српској, поготово дио сеоских домаћинстава, додатно појачамо и побољшамо квалитет услуге у само туризму - каже Денис Шулић, министар трговине и туризма Републике Српске.

За категоризацију сеоских домаћинстава, али и хостела, према новом правилнику биће задужене јединице локалне самоуправе. У ресорном одјељењу бањалучке Градске управе кажу – са 481.000 гостију, прошла година била је рекордна за град на Врбасу. Уз то, биљеже и раст броја регистрованих туристичких капацитета, за 183 само у прошлој години. Тренутно је регистровано 468 смјештајних јединица. Колико ће их бити када се категоризују и сеоска домаћинства, тек ће се видјети.

- Идентификована је нова смјештајна јединица, капацитет, а то је, како стоји у Закону о угоститељству, објекат руралног туризма. До сада у правном оквиру таква врста смјештајних капацитета није била препозната - рекла је Александра Симић, из Одјељења за привреду и локални економски развој Градске управе Бањалука.

Правилник би на снагу требало да ступи до краја мјесеца, а потом ће се преговарати о још једној области. За март су најављени разговори са рафтинг камповима и израда правилника који ће дефинисати ту област.