latinica  ћирилица
10/02/2024 |  13:49 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Додику је угрожен живот, иако америчка Амбасада то покушава оспорити

Предсједник Републике Српске Милорад Додик треба да престане да иде у зграду Суда БиХ јер сваким доласком пред ту зграду, у постојећој безбједносној констелацији и политичкој инфраструктури, ризикује личну безбједност, сматра стручњак за безбједност Џевад Галијашевић.
Џевад Галијашевић - Фото: РТРС
Џевад ГалијашевићФото: РТРС

- У суштини, стварна пријетња по живот предсједника Републике Српске данас представља највећу пријетњу миру у БиХ и у овој операцији Бошњаци су намјештени да буду главни и једини носиоци безбједносне дестабилизације и новог рата између Бошњака и Срба -  изјавио је Галијашевић Срни.

Он је упозорио да је потенцијално мјесто атентата простор испред зграде Суда БиХ гдје МУП Републике Српске тешко може испунити све потребне услове заштите Додика.

Галијашевић је навео да је непходно зауставити бесмислени судски процес против предсједника Српске пред тим криминализованим судом док се не расвијетле све чињенице у вези са злоупотребама ухапшеног предсједника Суда БиХ Ранка Дебевца и утврде имена свих судија који су учествовали у тим злоупотребама и били дио одметнуте, мафијашке структуре у тој правосудној институцији.

- Чињеница да су могућност атентата на Додика указале и америчке дипломате у неформалним разговорима са утицајним посланицима и политичарима из Републике Српске открива намјеру даљег сукобљавања Бошњака и Срба и просто њихово гурање у неизбјежни међуетнички и међувјерски рат, за који Американци, управо овим повјерљивим причама уклањају властиту одговорност због планираног рата - рекао је Галијашевић.

Он је навео да је Додиков живот озбиљно угрожен иако је америчка Амбасада у Сарајеву покушала оспорити наводе предсједника Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сање Вулић.

- Пријетње Додику из муслиманско-хрватског ентитета ФБиХ су константа и ескалирају превасходно из службеног, али бошњачког нивоа. Министар унутрашњњих послова ФБиХ Рамо Исак предњачи у томе, али не заостаје пуно ни министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез - навео је Галијашевић.

Према његовим ријечима, истовремено се у строго монтираном политичком процесу у Сарајеву суди предсједнику Републике Српске по закону који је донио лажни високи представник у БиХ Кристијан Шмит, који својим мјерама и одлукама провоцира сукоб између Бошњака и Срба и у Суду БиХ.

Галијашевић је подсјетио да је предсједник Суда БиХ Ранко Дебевец ухапшен и да је у затвору у Војковићима због начина рада и функционисања тог суда.

- У потрагу за судијом који ће извршити овај прљави налог и тужиоцем који не разумије куда нас води овакав монтирани процес, укључени су само Бошњаци. Или међу Хрватима и Србима нема тако нечасних судија и тужилаца или нико осим Бошњака не жели учествовати у овој прљавштини - сматра Галијашевић.

Он је додао да је на крају одређена за судију Сена Узуновић која је као војни тужилац у Мостару припадала Изетбеговићевој, муслиманској армији, а послије као припадник СДА обављала и политичке дужности у Министарству правде ФБиХ.

Шеф посланичког клуба СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић указала је на одређене информације из круга америчке Амбасаде да се спрема атентат на Додика.