latinica  ћирилица
08/02/2024 |  10:42 ⇒ 12:10 | Аутор: РТРС

Бећировићу засметала Додикова изјава да ЕУ пут БиХ може, али када оду стране судије

Члан Предсједништва БиХ из реда бошњачког народа Денис Бећировић реаговао је након изјаве предсједника Републике Српске Милорада Додика који сматра да европски пут БиХ може, али када оду странци из Уставног суда БиХ.
Денис Бећировић - Фото: www.predsjednistvobih.ba
Денис БећировићФото: www.predsjednistvobih.ba

- Додик мора потпуно заборавити идеју о деструкцији Уставног суда БиХ. Сви у БиХ и ван ње добро знају његове јавно декларисане антидејтонске циљеве и политике, као и суштинске разлоге зашто му сметају Уставни суд БиХ и "високи представник" међународне заједнице у БиХ. Ниједан политичар који се залаже за БиХ не смије пристати на Додикове ултиматуме о Уставном суду БиХ, као и о другим суштински битним питањима за БиХ. Уставни суд БиХ не смије бити ни тема разговора са политичким екстремима који угрожавају мир и уставни поредак БиХ - каже Бећировић.

Он је рекао и да "европски пут БиХ не постоји да би политички екстремисти уништили европску и евроатлантску будућност БиХ, већ да би постала функционална и демократска држава у којој се поштују европски стандарди и принципи".

Подсјећамо, предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да за Републику Српску није споран европски пут БиХ, али јесте селективно спровођење 14 приоритета.

- Не буде ли договора о одласку страних судија из Уставног суда БиХ, онда нема ни договора о законима о Суду, спречавању прања новца и сукобу интереса. Опомена је ово предсједника Српске Милорада Додика Елмедину Конаковићу министру иностраних послова, који најављује санкције и изолацију Српске - рекао је Додик јуче за РТРС.