latinica  ћирилица
06/02/2024 |  15:34 | Аутор: СРНА

Савић: Шта да очекују обични људи, ако предсједнику Српске суди бивши припадник тзв. Армије БиХ

Избор Сене Узуновић за судију у процесу против предсједника Републике Српске Милорада Додика јесте гурање прста у око свим Србима, јер шта да очекују грађани ако предсједнику Републике суди жена која је била припадник такозване Армије БиХ, изјавио је политиколог Војислав Савић.
Војислав Савић - Фото: РТРС
Војислав СавићФото: РТРС

Савић је подсјетио да су сви Срби који су имали интегритет и искуство у својој каријери под изговором наводне лустрације уклоњени са функција од почетка реформе правосуђа почетком двијехиљадитих година, док се то код Бошњака никада није десило.

- Сваки Србин који је на било који начин био повезан са институцијама Републике Српске у рату је скрајнут или био приморан да се повуче са положаја, а са друге стране предсједнику Републике Српске преко ноћи суди жена која је не само именована на извршне функције као члан СДА већ постоје докази да је била активно укључена у јединице тзв. Армије БиХ - истакао је Савић у изјави Срни.

Он је навео да је, колико год процес против Додика био сулуд и апсурдан, циљ оваквог избора судија да додатно понизи и деградира како институцију предсједника Републике Српске, тако и саме људе који овдје живе.

Он сматра и да је циљ избора Узуновићеве за судију у наведеном поступку да застраши све оне који представљају институције Српске, али да постоји довољно унутрашње кохезије да се пред таквим стварима не смије поклекнути.

- На симболичком нивоу ово је гурање прста у око свим Србима, јер шта да очекује обичан човјек ако предсједнику Републике Српске суди жена која је била припадник тзв. Армије БиХ? Не треба много памети, ни политичке ни правне, да схватите шта се дешава - истакао је Савић.

Симптоматично је, каже, и да се ове промјене дешавају упоредо са доласком прилично високе делегације из САД, те најављеног доласка њемачког министра одбране.

- Договор из Лакташа је био један од ријетких блиставих момената на нашој политичкој сцени, коначно смо имали домаће политичаре који за истим столом рјешавају ствари постепено, корак по корак, а онда одједном настаје огроман притисак из Вашингтона да се то опструише и то синхронизовано са огромном хајком која долази од сарајевских медија - рекао је Савић.