latinica  ћирилица
06/02/2024 |  13:42 ⇒ 13:44 | Аутор: РТРС

Мазалица: Суђење је већ одавно директан удар на Српску

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица истиче да суђење предсједнику Републике Српске Милораду Додику већ одавно није лична ствар Додика већ директан удар на Српску, њен уставно-правни поредак, те да све ресурсе треба ставити у функцију блокаде суда који ради незаконито.
Срђан Мазалица - Фото: РТРС
Срђан МазалицаФото: РТРС

Мазалица наглашава да /амбасадор САД у БиХ Мајкл/ Марфи, /Кристијан/ Шмит и њихове слуге настоје да суђењем загорчају живот Додику, одузимајући му вријеме и понижавајући у судници, те му забранити политичко дјеловање а ЦИК му не би овјерио кандидатуру за предсједника, те га уклонио затворском казном.

- У објективност Суда БиХ не вјерујем - написао је Мазалица на мрежи Икс.

Према његовим ријечима, Суд БиХ је својим поступцима, од самог потврђивања оптужнице на основу нелегалног закона, а онда и каснијим кршењима процедура, показао да му се не може вјеровати.

- Република Српска мора заштитити свој уставно-правни поредак, а даљи циркус од суђења Додику се не смије дозволити - тврди он.

Ако је циљ Марфија и Шмита да понижавају Додика, онда се, каже Мазалица, процес не би пожуривао и смјењивале судије које су вјероватно одбијале да ствар доведу до краја.

Према његовим ријечима, ако Додику ЦИК мора забранити кандидатуру, Додик може и даље бити политички активан, а инсистирање на његовом притварању води сукобу.

- У сваком случају нама треба рјешење које ће онемогућити даље суђење, које јесте компромитовано. Ово није, и то већ одавно, Додикова лична ствар, већ директан удар на Српску, на њен уставно-правни поредак, а све ресурсе треба ставити у функцију блокаде суда који ради незаконито - истакао је Мазалица.