latinica  ћирилица
06/02/2024 |  11:11 ⇒ 11:16 | Аутор: СРНА

Марковић: Судски поступак против Додика има политички карактер

Професор уставног права Горан Марковић изјавио је да судски поступак против предсједника Републике Српске Милорада Додика има политички карактер и због онога што му се ставља на терет, али и због судије која је повезана са политичким функцијама.
Додик пред Судом БиХ - Фото: РТРС
Додик пред Судом БиХФото: РТРС

Марковић је за Срну истакао да судски поступак има политички карактер самим тим што се води против оптужених којима се суди за кршење наметнутог закона - и то закона који то није, будући да га је донијело лице чије именовање за високог представника није потврдио Савјет безбједности УН, као што је до сада био случај.

Према његовим ријечима, чак и да је то именовање било извршено као у претходним случајевима, остаје чињеница да бивши високи представници нису били овлашћени да доносе законе.

- Они то јесу чинили, али то што су међународни и домаћи политички чиниоци то одобравали или невољно прихватали не значи да су високи представници имали то овлашћење. Према томе, ова два питања сасвим су довољна за указивање на политички карактер судског поступка - констатовао је Марковић, који је и декан Правног факултета на Универзитету Источно Сарајево.

Он је указао да сваки судски поступак, а кривични посебно, мора бити правичан и законит.

- Постоји подозривост у погледу могућности да поступак буде правичан уколико га води судија који у прошлости има искуство у обављању функције која је политичка или непосредно повезана са политичком функцијом, а то није добар основ за вођење судског поступка - оцијенио је Марковић.

Посебну подозривост, додао је он, изазивају чињенице да се поступајући судија мијења без претходног обавјештавања одбране и да се поступак води прилично брзо, па се ствара утисак да се некоме жури да пресуда буде што прије донесена.

Он је подвукао да БиХ може напредовати само на темељу споразумијевања и компромиса.

- Вођење оваквог судског поступка, и то на овакан начин, погоршава међунационалне односе у БиХ, што може користити само малом броју људи који мисле профитирати на томе - поручио је Марковић.

У Суду БиХ јуче је одржано рочиште у предмету који се води против предсједника Републике Српске Милорада Додика на којем је Тужилаштво БиХ представило оптужницу, а одбрана изнијела свој концепт и затражила изузеће судије Сене Узуновић која се у судници појавила умјесто Мирсада Стрике.

Узуновићева је од 1998. до 2001. године за вријеме мандата премијера ФБиХ Едхема Бичакчића /СДА/ обављала послове замјеника министра финансија за правне и опште послове у Министарству финансија, као и послове савјетника за правна питања у Кабинету замјеника премијера федералне Владе.

Бивши директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је да је Узуновићева током рата била припадник такозване Армије БиХ, и то помоћник командира, а након тога је обављала правосудну функцију у суду у Коњицу, што ствара оправдану сумњу да не може бити непристрасна.

Којић је рекао да је Центар, док је он био директор, доставио Високом судском и тужилачком савјету БиХ информацију о судијама и тужиоцима Суда и Тужилаштва БиХ који су обављали правосудне функције за вријеме оружаних сукоба у БиХ.