latinica  ћирилица
04/02/2024 |  14:10 ⇒ 14:10 | Аутор: РТРС

Станивуковић: У Дракулићу се десио највећи покољ Срба

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да се у Дракулићу 1942. године десио највећи покољ Срба који су убијени током једног јутра испред својих огњишта и на праговима кућа.
Драшко Станивуковић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Драшко СтанивуковићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Убијени су само зато што су били Срби - рекао је Станивуковић у обраћању код Спомен-костурнице у бањалучком насељу Дракулић, гдје је данас служен помен за више од 2.300 Срба које су усташе звјерски убиле прије 82 године.

Станивуковић је истакао да је култура сјећања важна, као и да се мора његовати због будућности.

Према његовим ријечима, из сјећања се требају извући лекцију и поуке за дане који долазе.

- Важна је порука да су они који су нас убијали заборавили библијску и јеванђелску мисао - да се увијек на крви мученика рађао нови живот и сјеме - нагласио је Станивуковић.

Он је додао да је окупљање у Дракулићу кључно, као и црква која је изграђена у том мјесту, како би се присјећали истине.

- Ово не треба да се ради из ината, него због нас, нема мјеста подјелама и свађама, јер данас хоће да нема ни Републике Српске - закључио је Станивуковић.

Код Спомен-костурнице у бањалучком насељу Дракулић данас је служен помен за више од 2.300 Срба, међу којима је било 551 дијете, које су усташе прије 82 године звјерски убиле у овом насељу и у селима Мотике, Шарговац, те у руднику Раковац.