latinica  ћирилица
30/01/2024 |  12:16 ⇒ 12:28 | Аутор: РТРС

Амбасада САД: Нови процес избора за позиције у ВСТС је корак уназад

Дубоко смо забринути због промјена у Пословнику ВСТВ које су усвојене 17. јануара. Измјене у члану 4. којим се уређује начин укључивања етничке и родне равнотеже у процес избора на позиције у ВСТС-а представљају велики корак уназад. Систем насумичног жријебања из члана 4. обезбјеђивао је важан елемент непристрасности у процесу избора, саопштили су из Амбасаде САД.
Амбасада САД у БиХ - Фото: илустрација
Амбасада САД у БиХФото: илустрација

- Систем који је усвојило ВСТВ умјесто жријебања отвара простор за дискриминацију, укључујући дискриминацију путем замрзавања садашње етничке и родне равнотеже у Савјету. Тиме се гарантује да се садашњи чланови могу пријавити за други мандат и умањити шансе за избор кандидата који не задовољавају фиксне етничке и родне услове који иду у прилог садашњим члановима ВСТС.

Америчка амбасада у БиХ, "као дугогодишњи партнер власти БиХ у процесу реформе правосуђа, придружује се партнерима из међународне заједнице и упозорава ВСТВ да би ове измјене могле повећати могућност коруптивног дјеловања и створити утисак да чланови ВСТС манипулишу процедурама зарад личних интереса".

- Несрећна је околност да у периоду када се од ВСТС очекује да проводи реформе и повећа интегритет правосуђа те помогне враћању повјерења јавности, неки чланови ВСТС доносе одлуке које још више утичу на формирање негативних перцепција јавности о ВСТС и правосуђу у ширем контексту - наводе из Амбасаде САД.

Америчка амбасада због тога позива ВСТС да преиначи ову одлуку.

- Одајемо признање мањем броју чланова ВСТС, који су радили на јачању интегритета правосуђа у складу с међународним стандардима тако што су гласали против ове погрешне одлуке - наводе из Амбасаде САД.