latinica  ћирилица
30/01/2024 |  11:13 ⇒ 14:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Статички приказ средстава наоружања и војне опреме Војске Србије (ФОТО/ВИДЕО)

У касарни Топчидер представљен је статички приказ средства наоружања и војне опреме Војске Србије.
Војска Србије (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg) -
Војска Србије (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg)

У обиласку са предсједником Србије Александром Вучићем били су и предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједница Владе Србије Ана Брнабић, министар одбране Милош Вучевић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и други припадници Министарства одбране и Војске Србије.

Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

На статичком приказу су представљени модернизовани тенк М-84 АС2, модернизовани БВП М-80 АБ2, ЛАЗАР-3 БОВ ОТ 4X4, Застава НТВ, МРАП 6x6, БОВ "Милош-М" 4x4 и БОВ "Милош“ 4x4, ХММWВ, БРДМ-2МС, КМИ-2 (БОВ КИВ МИП-3), КМИ-1 (МИП-1), беспосадне платформе "Милош" (В1, В1 и логистички), СТХ 155 мм НОРА, СВЛРМ ТАМНАВА, дигитализовани "Огањ", модуларни "Огањ", УПАРС, БОВ КИВ артиљеријски (са УПАОС), модернизована "Гвоздика", модернизовани КОТ, ПАСАРС-16 (4-цевац, РС Мистрал, Маљутка, Ометач и Радар), ОАР модернизовани Жирафа.

Затим су приказане и беспилотне летјелице и дронови (Пегаз, Врабац-извиђач, Врабац-бомбардер, Обад, Систем РВМЛ-02, Наоружани дрон, Осица, Комарац и други), БЛ ЦХ-95, ЛПРС за ПВД Мистрал-3, ПТ Антидрон ометач – АДРОН, ФМ Антидрон систем, КВАД са приколицом, моторне санке и падобранска опрема, као и ронилачка и алпинистичка опрема.

Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

У приказу су учествовали и предузећа одбрамбене индустрије које ће представити дио асортимана, као и технички ремонтни заводи "Крагујевац" и "Чачак".

Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Вучић је половином јануара посјетио Дежурни оперативни центар Војнобезбједоносне агенције и тада рекао да Србија у овом тренутку има 186 милиона евра слободних средстава на рачуну Југоимпорт СДПР- а, као и да ће тих 186 милиона бити одмах потрошено на куповину оружја и оруђа из фабрика српске наменске индустрије.

Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Он је додао да ће Србија поред осам Нора, узети 81 продужени "Милош" за превоз пешадијских јединица и додао да ће свако од тих возила бити наоружано дупсом или 12,7 или 14,5 милиметара или 20 милиметара и противоклопним ракетама како би могло да у сваком тренутку пружи одговор и тежим оклопно-механизованим јединицама и борбеним возилима.

- Узећемо 30 купола за Лазаре са специјалним дупсовима, узећемо и дио мађарске робе коју набављамо, то је 26 борбених возила пешадије и још неких дијелова - рекао је Вучић.

Он је тада рекао да је стигла и опрема која је купљена прије двије године, а која се тиче ометања непријатељских дронова и нисколетећих летјелица, хеликоптера и авиона.

Навео је да Србија приводи крају потпуно опремање ПВО система.

Потпредсједник Владе Србије и министар одбране Милош Вучевић рекао је раније у Будимпешти послије састанка са својим мађарским колегом да ће Србија купити од Мађарске оклопна возила, а договорено је и да се мађарској страни прода српска муниција.