latinica  ћирилица
29/01/2024 |  13:04 ⇒ 18:05 | Аутор: Агенције

Бањалучки писац Стево Грабовац добитник НИН-ове награде

Стево Грабовац, писац из Брода са бањалучком адресом, седамдесети је добитник престижне НИН-ове награде за роман "Послије забаве", који је објављен прошле године у издању бањалучког Имприматура, саопштено данас у београдском хотелу "Москва"
Стево Грабовац (Фото: Танјуг/Раде Прелић) -
Стево Грабовац (Фото: Танјуг/Раде Прелић)

- Одлуку о добитнику донио је жири у саставу Милена Ђорђијевић, Жарка Свирчев, Виолета Стојменовић, Тамара Митровић и Горан Коруновић (предсједник).

Важно је нагласити да је Стево Грабовац први добитник овог престижног признања из Републике Српске, од њеног оснивања до данас и вјероватно први писац који је роман писао након радног времена у трговини.

Подсјећамо, његов роман првенац "Мулат албино комарац", такође објављен у издавачкој кући "Имприматур" прије четири године нашао се у најужем избору за награду.

У најужем избору НИН-ове награде поред бањалучког писца Грабовца било је још четири аутора: Владимир Пиштало: "Песма о три света" (Агора), Владан Матијевић: "Пакрац" (Лагуна), Срђан Срдић: "Аутосекција" (Партизанска књига) и Љубомир Кораћевић: "У земљи Фрање Јосифа" (Књижевна општина Вршац).

Пред проглашење добитника, Милан Ћулибрк затражио је минут ћутања за преминулог Горана Петровића.

На овогодишњи конкурс за НИН-ову награду пристигло је 188 романа.

О роману "Послије забаве", на сајту издавачке куће Имприматур стоји да је у питању "роман о оцу, роман о злочину, роман о породици, роман о пријатељству, роман о одрастању, тотални роман!"

С темом двојништва, великом каква јесте у нашој књижевности, какву читамо код Данила Киша уосталом, писац уоквирује тематски различите сегменте који ову књигу чине пресјеком једног живота.

Тако освијетљене моментуме уоквирује двојништво оца и сина, фигура првог писца и оног који насљеђује – дар, списатељску осјетљивост и заоставштину, наређење да се неправдама супротставља отвореним срцем и једном писаћом машином.

Послије забаве, мада композиционо осмишљен у пет дијелова, почиње једном реченицом, једним мотом, неизоставним и суштинским цитатом који даје колор и успоставља тон цијелом наративу: "И онда почиње олуја гована".

Тако је једном рекао Роберто Болањо и бесповратно освијетлио правац другом писцу.

А олуја Стеве Грабовца велика је и страшна у покушају да се деконструише сјећање, низ успомена (или привида) које, напокон призване, спасавају и истовремено огољују свијест до њене немоћности.