latinica  ћирилица
12/01/2024 |  07:01 ⇒ 14:26 | Аутор: Агенције

Хути прогласили мобилизацију, хиљаде регрута под оружјем широм Јемена (ФОТО/ВИДЕО)

САД и Велика Британија извршиле су нападе на више положаја Хута у Јемену. Званичници Хута потврђују да је до напада дошло, као и да су извршени и у главном граду Јемена. Амерички предсједник Џозеф Бајден наводи да неће толерисати нападе и угрожавање слободне пловидбе, али и упозорава да се неће устручавати од даљих мјера. Британски премијер Риши Сунак поручује Хутима да њихови потези неће проћи. Ово је први удар на Хуте од како је та група почела да испаљује беспилотне летјелице и ракете на теретне бродове у Црвеном мору у новембру.
Авион Тајфун (Фото: EPA/SGT LEE GODDARD/BRITISH ROYAL AIR FORCE) -
Авион Тајфун (Фото: EPA/SGT LEE GODDARD/BRITISH ROYAL AIR FORCE)

14.00 - НАТО: Амерички и британски напади на Хуте били одбрамбени

Напади америчке и британске војске на положаје Хута у Јемену били су "одбрамбени и створени да очувају слободу пловидбе у једном од најважнијих водених путева на свијету". Снаге Хута су подржане, снабдијеване и опремљене од Ирана. Техеран има посебну одговорност да заузда своје проксије - навео је портпарол НАТО-а.

13.00 - Сунак у Кијеву: Циљ напада - спуштање тензија и повратак стабилности у региону

Британски премијер Риши Сунак рекао је током посјете Кијеву да верује да ће напади на војне положаје Хута у Јемену смањити капацитет те организације, пренио је Ројтерс.

- Извели смо серију напада са нашим савезницима, који ће, верујемо, смањити њихову способност - рекао је Сунак.

Навео је да су циљали на мјеста одакле се лансирају ракете и дронови.

- Прве индикације су да су ти напади били успјешни. Наш циљ је врло јасан, да се спусте тензије и поврати стабилност у региону - рекао је Сунак.

11:50 - Хути најавили хитну мобилизацију у подручјима Јемена под њиховом контролом.

Вијест о мобилизацији саопштио је након почетка америчко-енглеског напада вођа побуњеника Абдел Малек ал Хути.

- Наши људи су прешли на војну мобилизацију у већини провинција. Број регрута је на хиљаде - рекао је Малек ал Хути за ТВ канал Ал Масира и позвао присталице покрета да наставе војну обуку и демонстрације и да донирају новац упркос тешкој ситуацији.

На снимцима који круже друштвеним мрежама види се да је јутрос на улице градова које контролишу Хути изашао велики број наоружаних присталица тог шиитског покрета који позивају на освету.

10:36 - Оман осудио напад САД и Британије

Оман је осудио напад САД и Британије на Хуте, осуђујући војне акције "пријатељских земаља", пренијли су тамошњи државни медији.

09.59 - Хути: Напади неће проћи без казне, убијено пет наших припадника

Хути су саопштили да напади на њихове положаје које су извели САД и Британија неће проћи без "казне или освете", пренио је Ројтерс.

Портпарол Хута је навео да је у нападима погинуло пет њихових припадника, а да је рањено још шест, као и да ће наставити да блокирају пролаз бродовима у Црвеном и Арабијском мору.

09.47 - Њемачка: Ноћашњи напади намијењени превенцији будућих напада Хута

Министарство спољних послова Њемачке саопштило је да су ноћашњи напади САД. и Британије на положаје Хута у Јемену намењени превенцији додатних напада, пренио је Ројтерс.

- Наш циљ остаје деескалација тензија и повратак стабилности у Црвеном мору - наведено је у објави њемачког министарства на друштвеној мрежи Икс.

09.38 - Француска: Хути су одговорни за ескалацију у региону

Француска је поновила осуду напада Хута на комерцијална пловила у Црвеном мору и позвала их да их обуставе, пренио је Ројтерс.

- Са тим оружаним акцијама, Хути сносе веома озбиљну одговорност за ескалацију у региону - саопштено је из француског министарства спољних послова.

09.32 - Данска подржала нападе на Хуте09.20 - Данска подржала нападе на Хуте

Данска, у којој се налази сједиште компаније "Маерск" чији су бродови пролазе кроз Црвено море, у потпуности подржава британске и америчке нападе на Хуте у Јемену, рекао је дански министар спољних послова Ларс Локе Расму.

09.00 - Британски министар: Напади били чин самоодбране

Британски и амерички напади на војне мете Хута били су чин самоодбране, рекао је Џејмс Хипи, британски министар оружаних снага, пренио је Ројтерс.

Навео је да британска морнарица истрајава у жељи да заштити бродове и да ће даље акције бити разматране на индивидуалном нивоу. Истакао је да упозорење остаје на снази.

08.55 - Борељ разговарао са шефом дипломатије Омана

Високи представник Европске уније за спољну политику Жозеп Борељ рекао је да је разговарао са министром спољних послова Омана Бадром Албусаидијем о растућим напетостима у Црвеном мору и потреби да се заштити слобода кретања, објавио је на друштвеној мрежи Икс.

08.44 - Захарова: Ваздушни напади на Јемен - непоштовање међународног права

Ваздушни напади САД и Велике Британије на Јемен су још један примјер извртања резолуција Савјета безбједности УН и потпуног непоштовања међународног права зарад ескалације у региону, саопштила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

08.14 - Хамас: САД и Британија ће сносити одговорност за утицај њиховог напада на безбједност региона

Хамас је саопштио да снажно осуђује напад на Јемен који су извели САД и Велика Британија, пренио је Ројтерс.

У саопштењу су додали да ће "САД и Британија сносити одговорност за утицај њиховог напада на безбједност региона".

08.05 - Русија: Напад на Јемен показује потпуно непоштовање међународног права

Руско министарство спољних послова саопштило је да ноћашњи напад на Јемен представља потпуно непоштовање међународног права, пренио је Ројтерс.

07.03 - Иран и Хезболах осуђују ваздушне нападе САД и Велике Британије

Иранско министарство спољних послова осудило је ударе на Јемен као "очигледно кршење суверенитета и територијалног интегритета Јемена" и кршење међународних закона.

Напади "неће имати никакав други резултат осим подстицања несигурности и нестабилности у региону", рекао је портпарол министарства Насер Канани.

Либанска оружана група Хезболах коју подржава Иран такође је осудила ударе на Јемен.

06.42 - Америчка војска: Погођено 60 циљева на 16 локација

Америчке снаге и њени савезници погодили су више од 60 циљева на 16 локација које користе Хути у Јемену, саопштиле су америчке ваздухопловне снаге.

Како се наводи у саопштењу, то укључује командне и контролне чворове, складишта муниције, системе за лансирање, производне погоне и радарске системе противваздушне одбране.

У ударима је коришћено више од 100 ракета.

- Остајемо посвећени нашим кључним партнерима широм Блиског истока у одбрани од група милиција које подржава Иран, укључујући милитанте Хути, и пријетње коју они представљају по регионалну безбједност и стабилност - рекао је централни командант америчких ваздухопловних снага.

06.37 - Хути најављују да ће се напади на бродове у Црвеном мору наставити

Портпарол Хута је рекао да ће се наставити напади на бродове повезане са Израелом у Црвеном мору.

06.35 - Русија затражила хитну сједницу Савјета безбједности

Русија је данас саопштила да је затражила хитну сједницу Савjета безбjедности УН како би се разговарало о војним ударима САД и Велике Британије на циљеве Хута у Јемену.

Састанак би требало да буде одржан у петак послиjе састанка о рjешењу за блискоисточну кризу, преноси РИА Новости.

Како је навела стална мисија Русије при УН на Телеграм каналу, састанак ће бити одржан у отвореном формату.

06.12 - Група грађана протестује испред Бијеле куће

Група демонстраната који носе транспаренте окупила се преко ноћи испред капија Бикеле куће.

Људи скандирају "Нека живи Јемен" и "Руке даље од Јемена", може се видјети на снимцима постављеним на друштвеним мрежама.

05.30 - Лидер Хута: САД и Британија ће ускоро схватити да је напад највећа лудост

Лидер Хута Мохамед ал-Бухаити запријетио је да ће САД и Велика Британија "ускоро схватити" да су удари на Јемен "били највећа лудост у њиховој историји”.

- Америка и Британија су погријешиле у покретању рата против Јемена - написао је на друштвеним мрежама.

- Сваки појединац на овом свијету је суочен са два избора. Или стати уз жртве геноцида или стати уз његове починиоце - додао је он.

02.10 - Сунак: Предузели смо неопходне и размјерне акције у самоодбрани

И британски премијер Риши Сунак потврђује нападе британског Kраљевског ратног ваздухопловства.

У саопштењу објављеном истовремено с Бајденовим, британски премијер каже да је Kраљевско ратно ваздухопловство учествовало у нападима на "објекте које користе побуњеници Хути у Јемену".

- Уједињено Kраљевство ће увијек подржавати слободу пловидбе и слободан ток трговине - поручује Сунак.

02.08 - Бајден: Нећемо толерисати нападе нити угрожавање слободне пловидбе

Амерички председник Џозеф Бајден потврдио је да су по његовом налогу покренути напади против "бројних циљева у Јемену које користе побуњеници Хути како би угрозили слободу пловидбе у једном од најважнијих свjетских пловних путева".

Навео је да су удари изведени од стране америчких снага, "заједно с Уједињеним Kраљевством и уз подршку Аустралије, Бахреина, Kанаде и Холандије".

- Данашња одбрамбена акција следи обимну дипломатску кампању и ескалацију напада побуњеника Хута против комерцијалних пловила - навео је Бајден у писаном саопштењу.

Додао је да САД и њихови савезници "неће толерисати нападе на особље нити дозволити непријатељским актерима да угрозе слободу пловидбе у једном од најважнијих комерцијалних путева на свijету".

Упозорио је на могући наставак напада.

- Нећу оклевати да усмjерим даље меjре како бих заштитио наш народ и слободан ток међународне трговине по потреби - закључио је Бајден.

01.42 - Званичник Хута потврдио да је дошло до напада

Званичник Хута потврдио је да су извршени напади широм Јемена. Абдул Kадер Ал Мортада навео је да је нападнут и главни град Сана.

Пре напада огласио се и лидер Хута који је поручио да ниједан напад неће проћи некажњено.

- Неће остати без одговора никаква америчка агресија - изјавио је Абдул Малик Ал Хути у саопштењу.

01.34 - САД и Британије започеле ваздушне нападе на Хуте

Америчке и британске снаге започеле су ваздушне нападе на положаје Хута у Јемену, саопштили су амерички званичници.

Обе земље су упозориле да ће уследити напади ако се наставе ракетни удари на бродове у Црвеном мору.

Ово представља први значајан одговор након што су Бајденова администрација и савезници упозорили да ће милитантна група коју подржава Иран сносити посљедице због напада беспилотним летелицама и ракетама на комерцијалне бродове у Црвеном мору.