latinica  ћирилица
15/12/2023 |  11:15 ⇒ 17:38 | Аутор: РТРС

Опстанак БиХ могућ само уз договор три конститутивна народа и поштoвање уставне позиције Српске (ФОТО/ВИДЕО)

Вријеме је да се полако спрема нова генерација чувара Републике Српске, јер су напади на њу све учесталији. Опстанак БиХ могућ је само уз договор сва три конститутивна народа и поштoвање уставне позиције Српске у оквиру БиХ, а самим тим и Дејтонског мировног споразума, поручено је са конференције под називом "Уставноправна позиција Републике Српске", која је у организацији Правног факултета, одржана данас у Бањалуци.
„Уставноправна позиција Републике Српске“, (Foto:twitter.com/Vlada_Srpske) -
„Уставноправна позиција Републике Српске“, (Foto:twitter.com/Vlada_Srpske)

Академик Радомир Лукић и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић сагласни су да изазови за Српску постају све већи и да је њена уставноправна позиција у оквиру БиХ све угроженија.

- Дејтонски мировни споразум је добар оквир за БиХ. Са њим се може градити њена будућност, али проблем је у томе што се свако питање, па и пут за ЕУ, настоји искористити за централизацију БиХ - поручио је Вишковић, те позвао на његово досљедно спровођење.

Вишковић је захвалио је Студентском савезу Правног факултета за организацију конференције под називом "Уставноправна позиција Републике Српске" и указао на њен значај, истичући да и након 28 година од потписивања Дејтона постоје снажне аспирације за централизацијом БиХ.

Подсјетио да је Уставни суд БиХ раније утврдио да је Устав Српске усклађен са Уставом БиХ.

- Заиста на могу да схватим зашто се толико насрће на Републику Српску и њену уставну позицију. Отворено се атакује на институције Српске како би од Републике била створена празна љуштура - навео је Вишковић.

Он сматра да млади људи морају активније учествовати у процесима који долазе.

- Често нам се приговара да је Српска за сецесију и да руши БиХ, али никако се не жели рећи шта је урађено за српски народ како би био задовољан ситуацијом и остао у БиХ. Морамо досљедно поштивати Дејтонски мировни споразум како би БиХ имала будућност - каже Вишковић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић поручио је данас у Бањалуци да је неопходно сачувати Устав Српске, њену позицију и надлежности, те нагласио да сви, а поготово млади, требају имати виши ниво свијести о томе.

- Насртаји на Устав Републике Српске раније су били већи јер је садашњи политички ехо Српске базиран на много већем отпору, храбрости и на промијењеним међународним околностима - рекао је Стевандић на конференцији "Уставноправна позиција Републике Српске.

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир истакао је данас у Бањалуци да су елита српског народа и генерација која га је предводила деведесетих година прошлог вијека страдали за Српску и очување њених вриједности.

- Оно што разликује елиту од других јесте што на себе свјесно преузима одговорност и жртву. То раде знајући да ће у борби бити страдалници - рекао је Будимир на конференцији "Уставноправна позиција Републике Српске".

Он је нагласио да сви морају учествовати у доношењу важних одлука за српски народ и Републику Српску.