latinica  ћирилица
07/12/2023 |  10:36 ⇒ 10:47 | Аутор: РТРС

Сејшели прогласили ванредно стање након експлозије и поплава (ВИДЕО)

Експлозија у складишту експлозива уништила је зграде и изазвала огромну штету у индустријској зони на главном острву Махе на Сејшелима, саопштили су званичници, а предсједника те земље прогласио је данас ванредно стање.
Поплаве (Фото илустрација: EPA-EFE/PETER DASILVA) -
Поплаве (Фото илустрација: EPA-EFE/PETER DASILVA)

Експлозија се догодила у грађевинском предузећу за вађење камена, гдје је складиштен експлозив, јавља Би-Би-Си који извјештава да је у експлозији оштећен и међународни аеродром који је удаљен четири километра од мјеста несреће.

Експлозија је потресла острво пошто су јаке кише изазвале поплаве у којима су погинуле најмање двије особе, саопштиле су власти. На снимцима које је емитовала национална телевизија виде се улице прекривене дубоким блатом и почупаним дрвећем, преноси Ројтерс.

- Послије експлозије у складишту експлозива која је изазвала огромну штету индустријској зони Провиденс и околним областима, те великих разарања изазваних поплавама усљед обилних киша, предсједник је прогласио ванредно стање за данас, 7. децембар - наводи се у саопштењу предсједника Вејвела Рамкалавана.

Он је замолио становништво да остану код куће. Све школе ће бити затворене, а слободно кретање биће дозвољено само радницима у основним службама и особама које путују.

Јавна радио станица јавила је да су двије особе погинуле, а једна повријеђена у поплавама током ноћи на Махеу.

На владином званичном налогу стоји да међународни аеродром и трајекти између сејшелских острва и даље раде за туристе.

Сејшели, главна туристичка дестинација, састоје се од 115 острва и најмање су насељена земља у Африци са око 100.000 људи.