latinica  ћирилица
03/12/2023 |  13:15 ⇒ 15:20 | Аутор: Б92

Меч Србије и Енглеске за УЕФА високоризичан – пријетња су хулигани

Поједини европски медији наводе да УЕФА већ прави процјене безбједносних ризика појединих мечева на Еуру имајући у виду историју насиља навијача тих селекција.
УЕФА (фото: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON - илустрација) -
УЕФА (фото: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON - илустрација)

Дуел којем је дата таква етиекта је, пише шпанска Марка, меч Србије и Енглеске које ће играти у Гелзенкирхену 16. јуна од 21 час.

Обје репрезентације би требало да имају огромну подршку тог дана и организатори меча мораће посебно да надзиру ризичне групе.

Енглески навијачи су традиционално бројни када је репрезентација у питању, често су и проблематични, док су присталице Србије, оне који прате национални тим, далеко мирније, показало се то небројено пута.

Ипак, српске ултрас групе би тог дана могле да походе Гелзенкирхен у великом броју, управо због изазова званог енглески навијачи, и отуда овај меч потенцијално носи ризик евентуалних сукоба.

- Енглески и српски навијачи се сматрају опасним са дугом историјом проблематичног понашања на утакмицама било да су у питању мечеви на клупском нивоу или је у питању репрезентација - каже се у тексту мадридског двненика.

Аутор текста подсјећа на велике нереде који су се десили на Еуру 2016. године, на којем је учествовала и Русија.

Тада су се управо руски хулигани сукобили са Енглезима (највећи сукоб се десио у Марсељу) уз велики број повређених и ухапшених тог дана.

- Сада нема Руса, али ту су Срби, па је ситуација врло слична. Вријеме одигравања меча (21) значи да ће се током дана попити огромне количине алкохола, а чињеница да је то први меч за обје репрезентације такође повећава ризик од избијања нереда - наводи се у тексту.