latinica  ћирилица
22/11/2023 |  15:49 ⇒ 17:41 | Аутор: РТРС

Посјетом Шангајског Универзитета Бањалуци отворена врата за даљи напредак и сарадњу (ВИДЕО)

Делегација Шангајског Универзитета за медицину и здравствене науке посјетила је УКЦ Републике Српске. Након посјете клиничком центру, одржали су званичне састанке са представницима Владе и академске заједнице.
Посјета из Кине ректорату - Фото: РТРС
Посјета из Кине ректоратуФото: РТРС

У оквиру пројекта "Појас и пут", у Српској је планирана изградња Иновационог центра.

Лидер у свеобухватном развоју биомедицинске индустрије Шангајски Универзитет, својом званичном посјетом отворио је врата за даљи напредак Српске и њеног здравственог система. Планирана је изградња савременог Иновациони центра за међународни трансфер технологије у пољу биомедицине.

- Овај Центар би служио као прилика за размјену особља, размјену технологија и бољу сарадњу у пољима медицине и академске сарадње и пројеката - истакао је ректор Шангајског Универзитета за медицину и здравствене науке Ву Тао.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин додао је да је у протеклих шест година остварена сарадња са преко 10 водећих универзитета из Кине.

Кинеска делегација представила је план побољшања ефеката и ресурса домаћег и међународног тржишта кроз промоцију развоја висококвалитетног истраживања у здравственом сектору. Међу бројним европским центрима нашла се и Република Српска.

- Оно што нас највише интересује јесте могућност усавршавања наших љекара и других здравствених радника у Кини и истовремено могућност доласка љекара из Кине овде - истакао је директор Универзитетско клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић.

Како је декан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Ранко Шкрбић рекао, ово је добра сарадња, не само за Медицински факултет и УКЦ, већ и за ректорат и комплетан Универзитет у Бањалуци.

Успостављање међународног трансфера технологије од стратешког је интереса за здравство Српске, али и њен положај у међународној заједници, поручују надлежни.

- Делегација из Кине је спремна да у Бањалуци и Републици Српској отвори један иновациони центар који треба управо да изврши тај трансфер технологија у наш здравствени систем - каже министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир.

Поред више него значајне сарадње за Универзитетима из Народне Републике Кине, Универзитет у Бањалуци успоставио је блиску сарадњу и са Охридским Универзитетом.

- Ради се о системском сегменту сарадње кроз област високог образовања, иновација - нагласио је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.