latinica  ћирилица
22/11/2023 |  14:37 | Аутор: РТРС

Прекид наставе у школама у Челинцу до успостављања редовног гријања

Министарство просвјете и културе Републике Српске одобрило је да се настава у Средњошколском центру и Основној школи "Милош Дујић" у Челинцу не организује до успостављања редовне испоруке топлотне енергије.
Жељка Стојичић - Фото: Уступљена фотографија
Жељка СтојичићФото: Уступљена фотографија

Ресорни министар Жељка Стојичић рекла је да ће настава бити надокнађена у наредном периоду и да очекују да ће ученици ући у топле учионице од понедјељка, 27. новембра.

- Данас сам на састанку са начелником општине Челинац Владом Глигорићем и руководством двије школе добила информацију да је процјена да ће реконструкција на Градској топлани бити завршена до краја седмице - рекла је Стојичићева.

Она је навела да је Градска топлана из Челинца благовремено обавијестила двије школе о прекиду испоруке топлотне енергије и у складу са одобрењем Министарства настава је била организована са скраћеним часовима у току преходних неколико дана.

- Због погоршаних временских услова у најбољем интересу ученика је да се од данас обустави настава до успостављања редовне испоруке топлотне енергије у ове двије школе у Челинцу - додала је Стојичићева.

Министарство просвјете и културе у складу са буџетом за ову годину и на основу Правилника о нормативима и стандардима за финансирање основних школа благовремено је расподијелило све материјалне трошкове школама и обезбијеђене су довољне количине енергената за цијелу сезону гријања, саопштено је из ресорног министарства.

Када је ријеч о гријању у средњим школама, Министарство је информисано од предсједника Актива директора средњих школа да су обезбијеђене потребне количине енергената у сарадњи са јединицама локалних самоуправа, а које су у складу са Законом о средњем васпитању и образовању обавезне да обезбиједе све потребне материјалне и остале трошкове за функционисање средњих школа, међу којима су и трошкови за гријање.

У случају било каквих проблема са гријањем Министарство просвјете и културе ће након пријема информације бити у активној комуникацији са руководством школа, општина и градова на превазилажењу свих проблема и изазова.