latinica  ћирилица
30/10/2023 |  22:12 ⇒ 23:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Савјет безбједности: Позив на хитно и одрживо примирје у Појасу Газе (ВИДЕО)

Амбасадорка Уједињених Арапских Емирата при Уједињеним нацијама Лана Заки Нусејбех позвала је на хитно, трајно и одрживо примирје у Појасу Газе.
Савјет безбједности УН (Фото: EPA-EFE/JUSTIN LANE) -
Савјет безбједности УН (Фото: EPA-EFE/JUSTIN LANE)

- Ако се ослањамо на моралну одговорност Генералне скупштине по другим питањима, морамо је поштовати и у овоме - рекла је она на хитној сједници Савјета безбједности Уједињених нација поводом хуманитарне ситуације у Гази.

Додала је да Савјет безбједности игнорише став већине свијета након што су Уједињене нације усвојиле резолуцију о прекиду ватре између Израела и Хамаса.

Истакла је да ни Западна обала, која је под контролом Палестинаца, није поштеђена насиља.

- Израелски досељеници ескалирају своје нападе на палестинске цивиле и присиљавају њихово расељавање. Држава Израел мора да спријечи ове нападе - рекла је Нусејбех.

Извршна директорка УНИЦЕФ-а Кетрин Расел изјавила је да у Појасу Газе сваког дана гине или бива повријеђено више од 420 дјеце.

- Права цијена ове најновије ескалације мјериће се животима дјеце - рекла је Расел на хитној сједници СБ УН.

Додала је да је на Западној обали, укључујући источни Јерусалим, наводно убијено најмање 37 дјеце.

- Ситуација се из сата у сат погоршава. Без прекида непријатељстава, плашим се за судбину дјеце у региону - навела је Расел.

Она је позвала Савјет безбједности да одмах усвоји резолуцију која позива на прекид ватре, захтијевајући да стране омогуће безбједан и несметан приступ хуманитарне помоћи и хитно безбједно ослобађање све отете дјеце.